PL EN DE EE
MENU
SZASZŁYKI YAKITORI Z GRILLOWANEGO KURCZAKA
Powrót

Yakitori to bardzo popularne danie sprzedawane na japońskich ulicach, szczególnie w trakcie świąt i festiwali. Historia tej potrawy ma kilkusetletnią tradycję. Mięso serwowane jest w formie szaszłyka opiekanego na grillu nad węglem drzewnym. Sekretem dobrego Yakitori jest marynata. Jej podstawowa wersja składa się z sosu sojowego, cukru, wina ryżowego mirin i sake. Do przygotowania Yakitori można użyć praktycznie każdego rodzaju mięsa, a marynatę można wzbogać o różne dodatki, jednak najbardziej popularna odsłona tej potrawy bazuje na klasycznej, czteroskładnikowej marynacie i mięsie z podudzia kurczaka.

SKŁADNIKI:
    • 20 dag mięsa z podudzia kurczaka
    • 10 szt. zielonej cebulki

marynata:

  • 100 ml wódki ryżowej sake
  • 2 łyżki wina ryżowego mirin
  • 100 ml sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • olej sezamowy
Sposób PRZYGOTOWANIA:

Zaczynamy od marynaty. W miseczce umieszczamy sos sojowy, wino ryżowe, sake, cukier i mieszamy do połączenia składników. Mięso kroimy w kostkę, polewany marynatą i odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Kolejnego dnia (lub po minimum godzinie od wstawienia mięsa do lodówki) dodajemy cebulki dymki pokrojone na małe kawałki. Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie – zapobiegnie to ich przypalaniu się. Zamarynowane mięso nabijamy na patyczki na przemian z cebulkami. Szaszłyki układamy nad rozżarzonym węglem na grillu.

Jeśli dysponujemy tylko patelnią (najlepiej grillową) nic straconego – rozgrzaną smarujemy delikatnie olejem sezamowym i pieczemy szaszłyki polewając je od czasu do czasu pozostałą marynatą. Pamiętajmy, żeby nie smażyć mięsa zbyt długo ponieważ zrobi się twarde i suche – szybkie zgrillowanie z dwóch stron zapewni soczyste i rozpływające się w ustach danie. Szaszłyki można jeść jako samodzielną przekąskę, lub podać je z ryżem i pozostałym sosem z zalewy jako osobne danie. Można też zdjęte z patyczków mięso i warzywa włożyć do bułki na hot-dogi, polać sosem chili i majonezem i zabrać naszą przekąskę w trasę.

 

SMACZNEGO! ITADAKIMASU! いただきます!

Oceń przepis:
1 2 3 4 5
Średnia ocena: 5.0 Liczba głosów: 3
Masz pytanie związane z konkursem lub chcesz zgłosić problem? Napisz do nas!
* pole obowiązkowe
Uprzejmie informujemy, że dane osobowe podane w powyższym formularzu będą wykorzystane wyłącznie do udzielenia odpowiedzi przez AJINOMOTO POLAND Sp. z o.o. na niniejszą akcję konkursową.
zamknij
zamknij Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.