PL EN DE EE
MENU
SUNOMONO - JAPOŃSKA SAŁATKA Z OGÓRKA
Powrót

Ta prosta i zdrowa sałatka z zielonego ogórka swoim egzotycznym smakiem uzyskanym dzięki glonom wakame i azjatyckiemu dressingowi przeniesie nas do odległej Japonii. Świeży i chrupiący ogórek połączony z olejem sezamowym może stać się ciekawą alternatywą dla tradycyjnej mizerii. Sałatka sunomono będzie świetnym dodatkiem do azjatyckich dań lub samodzielną, zdrową przekąską.

SKŁADNIKI:
  • 2-3 łyżki suchych wodorostów wakame
  • 1 duży ogórek zielony
  • sól do smaku
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki bulionu dashi lub wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżki oleju sezamowego
  • nasiona sezamu (jasnego lub czarnego)
  • plastry świeżej papryczki chili
Sposób PRZYGOTOWANIA:

Glony wakame moczymy w wodzie ok. 10 minut. Po tym czasie dobrze odsączamy je z nadmiaru wody. Ogórka myjemy i obieramy za pomocą obieraczki do warzyw tak, aby pozostawić część skórki na warzywie – dzięki temu uzyskamy ciekawy efekt wizualny. Tak obranego ogórka kroimy w cienki plastry w ciemnymi i jasnymi fragmentami skórki. Pokrojonego ogórka przekładamy do miski i solimy a następnie odsączamy z nadmiaru wody. Łączymy z glonami wakame.

W misce mieszamy składniki dressingu – ocet, bulionu lub wodę, cukier, sos sojowy i olej sezamowy. Sosem polewamy ogórki z wakame. Sałatkę schładzamy chwilę w lodówce. Przed podaniem posypujemy nasionami sezamu i papryczką chili.

 

SMACZNEGO! ITADAKIMASU! いただきます!

Oceń przepis:
1 2 3 4 5
Średnia ocena: 5.0 Liczba głosów: 3
Masz pytanie związane z konkursem lub chcesz zgłosić problem? Napisz do nas!
* pole obowiązkowe
Uprzejmie informujemy, że dane osobowe podane w powyższym formularzu będą wykorzystane wyłącznie do udzielenia odpowiedzi przez AJINOMOTO POLAND Sp. z o.o. na niniejszą akcję konkursową.
zamknij
zamknij Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.