PL DE EE EN
MENU
RAMEN Z DYNIĄ, TOFU I BOCZKIEM
Powrót

Słowo ramen pochodzi z języka chińskiego i oznacza makaron z mąki pszennej będący głównym dodatkiem do esencjonalnego rosołu. Ramen to jednak coś więcej niż zupa. To całe danie, którego bazę stanowi bulion, najczęściej wieprzowy. Oprócz wspomnianego makaronu do ramenu dodaje się owoce morza, mięso (także w formie pulpetów), świeże warzywa, zioła, wodorosty czy jajko ugotowane tak, aby żółtko pozostało płynne. Najczęściej danie przyprawia się sosem sojowym, ale można także pastą miso – jest to osobny rodzaj ramenu miso-ramen i taką wersję przedstawimy w poniższym przepisie.

Nie istnieje jeden przepis na ramen, każdy może wymyślić własną recepturę bazując na ogólnych zasadach. Możemy jednak wyróżnić kilkadziesiąt rodzajów ramenu, w tym miso-ramen, przyprawiony pastą miso, który stał się inspiracją dla poniższego przepisu.

SKŁADNIKI:

1 zupa OYAKATA Miso

pół marchewki

pół białej rzodkiewki

jedna zielona cebulka

dwa liście kapusty

trzy kawałki małej dyni (długości ok. 3 cm)

ok. 20 g tofu

jedno jajko

dwie łyżeczki zmielonego prażonego sezamu

dwie łyżki pokrojonego w kostki boczku

jedna łyżka pasty miso

400 ml wody

50 ml mleka

przyprawy wg uznania

Sposób PRZYGOTOWANIA:

Ugotuj makaron, odsącz i odstaw na później. Umyj wszystkie warzywa. Pokrój kapustę i zieloną cebulkę w 3 cm paski. Obieraczką do warzyw obierz wiórki marchewki i białej rzodkiewki. Pokrój dynie w kawałki grubości 0.5 cm. Pokrój tofu w 1 cm kostkę Ugotuj warzywa zaczynając od najtwardszych (dynia, kapusta, rzodkiew, marchewka). Ugotuj jajko na twardo, obierz i przetnij na pół. Usmaż boczek.

Zagotuj 400 ml wody. Kiedy woda wrze, dodaj przyprawy z paczki OYAKATA Miso Ramen, zmniejsz ogień na średni i dodaj 50 ml mleka, wymieszaj. Dodaj zmielony prażony sezam oraz pastę miso. Jeśli chcesz, dodaj przyprawy wg uznania (np. chili).

Makaron wyłóż makaron na dno miseczki. Dodaj warzywa, jajko, tofu oraz boczek. Zalej zupą. Wierzch posyp zieloną cebulką.

 

Autor przepisu: Devon Monkata

 

SMACZNEGO! ITADAKIMASU! いただきます!

Oceń przepis:
1 2 3 4 5
Średnia ocena: 5.0 Liczba głosów: 3
Masz pytanie związane z konkursem lub chcesz zgłosić problem? Napisz do nas!
* pole obowiązkowe
Uprzejmie informujemy, że dane osobowe podane w powyższym formularzu będą wykorzystane wyłącznie do udzielenia odpowiedzi przez AJINOMOTO POLAND Sp. z o.o. na niniejszą akcję konkursową.
zamknij
zamknij Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.