PL EN DE EE
MENU
PLACEK MISO RAMEN ZE STEKIEM I WARZYWAMI STIR FRY
Powrót

 

Pasta miso to jedna z klasycznych przypraw kuchni orientalnej, która nadaje japońskim daniom charakterystyczny smak i aromat. Oprócz walorów smakowych, miso posiada jednak szereg właściwości korzystnych dla naszego organizmu. Przekonaj się, ile zdrowia kryje się w japońskiej paście miso, sprawdź, jak przygotować oryginalne danie na bazie kubka OYAKATA Miso Ramen i... jedz na zdrowie!

Japońska pasta miso wytwarzana jest z fermentowanej soi z dodatkiem rozgotowanego ryżu. W procesie fermentacji wykorzystuje się drożdże koji, które znane są ze swych prozdrowotnych właściwości. Koji, czyli dosłownie „ziarenka pokryte kulturą drożdży”, to naturalny probiotyk, który wspomaga funkcjonowanie naszego organizmu, podobnie jak popularne w polskiej kuchni kiszonki, jogurty czy kefiry. Dzięki zawartości dobroczynnych szczepów, miso korzystnie wpływa na naszą odporność, wzmacnia kości, reguluje trawienie i wspiera oczyszczanie ciała z toksyn.

Swoją strukturą i barwą pasta przypomina glinę, jest słona i bardzo trwała. Specyficzny smak miso porównuje się niekiedy do pumperniklu, jednak w zależności od sposobu produkcji pasty różnią się stopniem słodyczy, ziemistości, bywają bardziej pikantne lub owocowe. Dodawane są zazwyczaj do zup i sosów, którym nadają typową, mętną konsystencję.

Charakterystyczny aromat miso z pewnością odkryjesz w kubku OYAKATA Miso Ramen. Wykorzystaj jego wyjątkowy smak i przygotuj oryginalny makaronowy placek ze stekiem i warzywami stir fry!

SKŁADNIKI:
  • OYAKATA Miso Ramen w kubku
  • 1 stek wołowy (ok. 350 g antrykotu)
  • 250 g młodej kapusty
  • 200 g fasolki szparagowej
  • mała cebula
  • świeży imbir
  • 1 zielone chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju sezamowego (lub arachidowego)
  • łyżeczka ziaren sezamu
  • pieprz
  • sól
Sposób PRZYGOTOWANIA:
  1. Na dobrze rozgrzanej patelni usmaż mięso doprawione solą, pieprzem i posmarowane odrobiną oleju. Gotowego steka przełóż na talerz i pozwól mu odpocząć.
  2. Posiekaną drobno cebulę podsmaż na łyżce oleju, a po upływie minuty dodaj starty imbir (ok. 1 cm korzenia), zieloną papryczkę i czosnek.
  3. Kapustę pokrój w niewielkie kwadraty i dodaj na patelnię wraz z fasolką szparagową. Podsmażaj 3-5 min.
  4. Zalej wrzątkiem kubek OYAKATA Miso Ramen i pozostaw pod przykryciem.
  5. Odczekaj 3 min. i przelej płyn z makaronu na patelnię z warzywami. Po odparowaniu posyp całość ziarenkami sezamu i zdejmij z ognia.
  6. Na drugiej patelni rozgrzej resztę oleju i wrzuć na nią odcedzony makaron. Gdy zacznie się rumienić, delikatnie zsuń makaronowy placek na talerzyk, odwróć go i smaż dalej do uzyskania złoctej barwy.
  7. Złocisty makaron przełóż na talerz, ułóż na nim warzywa, mięso pokrojone w paski i posyp danie sezamem.

 Przygotowane przez: Małgosia Gutral (osmykolorteczy.pl)

 

SMACZNEGO! ITADAKIMASU! いただきます!

Oceń przepis:
1 2 3 4 5
Średnia ocena: 5.0 Liczba głosów: 2
Masz pytanie związane z konkursem lub chcesz zgłosić problem? Napisz do nas!
* pole obowiązkowe
Uprzejmie informujemy, że dane osobowe podane w powyższym formularzu będą wykorzystane wyłącznie do udzielenia odpowiedzi przez AJINOMOTO POLAND Sp. z o.o. na niniejszą akcję konkursową.
zamknij
zamknij Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.