PL EN DE EE
MENU
PIEROŻKI MISO
Powrót
SKŁADNIKI:

CIASTO

makaron OYAKATA (ja wybrałam Miso, ale równie dobrze sprawdzą się Japoński Klasyczny oraz Japońska Wołowina)

1 szklanka mąki pszennej

1/3 szklanki wrzątku

szczypta soli


FARSZ

150 g mielonej wieprzowiny

100 g kapusty pekińskiej

1 mała cebulka

szczypiorek

saszetka z przyprawą OYAKATA Miso

imbir

pieprz, sól i cukier według uznania

DODATKOWO:

wrzątek

olej sezamowy

sos sojowy

Sposób PRZYGOTOWANIA:

Makaron OYAKATA dokładnie kruszymy, aby uzyskać mąkę. Szybkim sposobem wstępnie połamany makaron zamknąć w woreczku strunowym i przejechać po nim kilkukrotnie wałkiem. Pokruszony makaron przesypujemy do miski i dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto aż do momentu, gdy nie będzie się kleić do ręki, a w konsystencji będzie przypominać ciasto na pierogi. W razie potrzeby można dodać trochę mąki lub wody. Gotową masę odstawiamy na 10 min. W czasie, gdy ciasto odpoczywa zajmujemy się farszem. Do mięsa dodajemy posiekane drobno kapustę, cebulkę i szczypiorek, starty imbir oraz saszetkę z przyprawą OYAKATA. Masę dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem według uznania. Ciasto wałkujemy i wycinamy z niego koła o średnicy około 10 cm. Nakładamy farsz i formujemy pierożki. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju sezamowego. Pierożki podsmażamy tylko z jednej strony przez 2 min. Następnie dolewamy na patelnię wrzątku tak, aby pierożki były w niej zanurzone do połowy i czekamy aż woda wyparuje. Na koniec ponownie dodajemy dwie łyżki oleju sezamowego i podsmażamy pierożki z wcześniej zarumienionej strony przez ok. 2 min, aby nabrały złotego koloru. Podajemy z sosem sojowym.

 

SMACZNEGO! ITADAKIMASU! いただきます!

Oceń przepis:
1 2 3 4 5
Średnia ocena: 5.0 Liczba głosów: 3
Masz pytanie związane z konkursem lub chcesz zgłosić problem? Napisz do nas!
* pole obowiązkowe
Uprzejmie informujemy, że dane osobowe podane w powyższym formularzu będą wykorzystane wyłącznie do udzielenia odpowiedzi przez AJINOMOTO POLAND Sp. z o.o. na niniejszą akcję konkursową.
zamknij
zamknij Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.