Nazwa dania pochodzi od słów: oya-rodzic + ko-dziecko + donburi. Dziecko to w tym kontekście jajko, rodzic to kurczak, a donburi to po prostu ogólne określenie na japońskie danie z ryżem serwowane w misce. Oyakodon to potrawa jednogarnkowa. Jej główne składniki to cebula, kurczak, jajko i dużo smaku umami. Jest to wygodne w przygotowaniu danie - jest proste, szybkie, a do tego sycące i poprawiające nastrój w zimowe dni!
- 150 g ryżu do sushi
- 300 ml wody
- 1 duża cebula
- 100 ml buliony dashi
- 3 łyżeczki sosu sojowego
- 2 łyżki sake
- 2 łyżeczki cukru
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 3 jajka
- natka pietruszki
Ryż płuczemy do momentu aż woda przestanie być mętna. Przekładamy go do garnka, zlewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy ok 10 do 15 min. Cebulę kroimy w piórka. Pierś z kurczaka kroimy w małą kostkę. Przygotowujemy sos: bulion, sos sojowy, sake i cukier mieszamy na patelni. Dodajemy cebulę i dusimy ok. 5 minut. Następnie dodajemy kurczaka i dusimy aż będzie miękki. Kiedy potrawa jest prawie gotowa dodajemy roztrzepane jajka i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Powstanie rodzaj wilgotnej i delikatnej jajecznicy.
Ugotowany ryż wykładamy na talerz i wykładamy na niego nasze danie. Polewamy sosem, który pozostał na patelni i posypujemy świeżą, posiekaną natką pietruszki.
SMACZNEGO! ITADAKIMASU! いただきます!