PL EN DE EE
MENU
NOODLE Z SOSEM SOJOWYM
Powrót

Harmonia pięciu smaków, charakterystyczny aromat i szlachetna barwa – to właśnie japoński sos sojowy sprawia, że nawet najbardziej banalna potrawa może zmienić się w prawdziwą, wykwintną ucztę. Poznaj szybki i niezawodny przepis na noodle z sosem sojowym.

Japoński makaron, jajko na twardo i kilka świeżych dodatków – jak to możliwe, by tak proste produkty stały się podstawą zachwycającego, azjatyckiego przysmaku? Wszystko za sprawą bursztynowo-brązowego sosu, który wydobywa to, co najlepsze z każdego z niepozornych składników i łączy je w harmonijną całość. By w pełni wykorzystać jego smakowe możliwości, należy jednak pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji. Sięgając po OYAKATA Soy Sauce Ramen, możesz być pewny, że w Twoim daniu znajdzie się dokładnie tyle japońskiego sosu, ile potrzeba, by nadać mu niezwykły, doskonale zbalansowany smak i aromat.

Tajemnica sosu sojowego

Co takiego ma w sobie uwielbiany przez Japończyków sos sojowy? W wyniku długotrwałego warzenia soi, pszenicy, wody, soli i koji – czyli sfermentowanego ryżu – powstaje wywar o charakterystycznej barwie i aromacie. Jego niezwykłość polega na zrównoważonym połączeniu wszystkich pięciu smaków – słonego, słodkiego, kwaśnego, gorzkiego oraz smaku umami. Jak to możliwe? Przekonaj się sam, próbując wyśmienitych noodli z sosem sojowym na bazie OYAKATA Soy Sauce Ramen!

SKŁADNIKI:
  • OYAKATA Soy Sauce Ramen
  • łyżka grzybów mun
  • łyżka kiełków fasoli mun
  • 1 mała cebula dymka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • garść szczypiorku
Sposób PRZYGOTOWANIA:
  1. Jajko ugotuj na twardo. Grzyby mun zalej wrzącą wodą i pozostaw do namoczenia na ok. 5 min.
  2. W międzyczasie drobno posiekaj obraną cebulę, czosnek i szczypiorek.
  3. Postępując zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, przygotuj OYAKATA Soy Sauce Ramen.
  4. Cebulę, czosnek, grzyby mun oraz kiełki podsmaż na rozgrzanej patelni.
  5. Gdy cebula lekko się zeszkli (po ok. 2 min.) zdejmuj patelnię z ognia i dodaj wszystkie składniki do makaronu.
  6. Całość dopraw do smaku sosem sojowym oraz chilli.
  7. Dodaj przekrojone na pół jajko na twardo i udekoruj posiekanym szczypiorkiem.

 Przygotowane przez: Kingę Wójcikowską (proste-szybkie-przepisy.pl).

 

SMACZNEGO! ITADAKIMASU! いただきます!

Oceń przepis:
1 2 3 4 5
Średnia ocena: 5.0 Liczba głosów: 2
Masz pytanie związane z konkursem lub chcesz zgłosić problem? Napisz do nas!
* pole obowiązkowe
Uprzejmie informujemy, że dane osobowe podane w powyższym formularzu będą wykorzystane wyłącznie do udzielenia odpowiedzi przez AJINOMOTO POLAND Sp. z o.o. na niniejszą akcję konkursową.
zamknij
zamknij Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.