Harmonia pięciu smaków, charakterystyczny aromat i szlachetna barwa – to właśnie japoński sos sojowy sprawia, że nawet najbardziej banalna potrawa może zmienić się w prawdziwą, wykwintną ucztę. Poznaj szybki i niezawodny przepis na noodle z sosem sojowym.
Japoński makaron, jajko na twardo i kilka świeżych dodatków – jak to możliwe, by tak proste produkty stały się podstawą zachwycającego, azjatyckiego przysmaku? Wszystko za sprawą bursztynowo-brązowego sosu, który wydobywa to, co najlepsze z każdego z niepozornych składników i łączy je w harmonijną całość. By w pełni wykorzystać jego smakowe możliwości, należy jednak pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji. Sięgając po OYAKATA Soy Sauce Ramen, możesz być pewny, że w Twoim daniu znajdzie się dokładnie tyle japońskiego sosu, ile potrzeba, by nadać mu niezwykły, doskonale zbalansowany smak i aromat.
Tajemnica sosu sojowego
Co takiego ma w sobie uwielbiany przez Japończyków sos sojowy? W wyniku długotrwałego warzenia soi, pszenicy, wody, soli i koji – czyli sfermentowanego ryżu – powstaje wywar o charakterystycznej barwie i aromacie. Jego niezwykłość polega na zrównoważonym połączeniu wszystkich pięciu smaków – słonego, słodkiego, kwaśnego, gorzkiego oraz smaku umami. Jak to możliwe? Przekonaj się sam, próbując wyśmienitych noodli z sosem sojowym na bazie OYAKATA Soy Sauce Ramen!
- OYAKATA Soy Sauce Ramen
- łyżka grzybów mun
- łyżka kiełków fasoli mun
- 1 mała cebula dymka
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- garść szczypiorku
- Jajko ugotuj na twardo. Grzyby mun zalej wrzącą wodą i pozostaw do namoczenia na ok. 5 min.
- W międzyczasie drobno posiekaj obraną cebulę, czosnek i szczypiorek.
- Postępując zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, przygotuj OYAKATA Soy Sauce Ramen.
- Cebulę, czosnek, grzyby mun oraz kiełki podsmaż na rozgrzanej patelni.
- Gdy cebula lekko się zeszkli (po ok. 2 min.) zdejmuj patelnię z ognia i dodaj wszystkie składniki do makaronu.
- Całość dopraw do smaku sosem sojowym oraz chilli.
- Dodaj przekrojone na pół jajko na twardo i udekoruj posiekanym szczypiorkiem.
Przygotowane przez: Kingę Wójcikowską (proste-szybkie-przepisy.pl).
SMACZNEGO! ITADAKIMASU! いただきます!