W kuchni japońskiej najważniejsze są aromatyczne składniki i prostota wykonania. Nasz przepis na makaron z sosem sojowym jest właśnie taki – bardzo szybki i niezwykle aromatyczny. Jednocześnie na talerzu lądują same klasyki kuchni azjatyckiej – wspomniany, słony sos sojowy, świeży, chrupiący szczypiorek, słodki por, intensywny olej sezamowy i płynne żółtko, które jest doskonałym dopełnieniem całego dania.
1 zupa OYAKATA SOY SAUCE
0,5 łyżeczki sosu sojowego
0,5 łyżeczki oleju sezamowego
1 łyżeczka sezamu
2 posiekane ząbki czosnku
1 nori
1 żółtko, pokrojony w paski por i drobno pokrojony szczypiorek do dekoracji
5 MIN.
1. Wymieszaj przyprawę OYAKATA SOY SAUCE, sos sojowy, olej sezamowy, posiekany czosnek i sezam.
2. Ugotuj i odcedź makaron OYAKATA SOY SAUCE.
3. Zalej makaron przygotowanym sosem i wymieszaj.
4. Na wierzch makaronu połóż surowe żółtko i udekoruj danie szczypiorkiem, porem i nori.
SMACZNEGO! ITADAKIMASU! いただきます!