- 1 danie OYAKATA JAPOŃSKI KURCZAK TERIYAKI
- ½ piersi z kurczaka
- ½ cytryny
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka sake
- 1 łyżka mirin
- ½ łyżki sosu sojowego
- 1 ½ łyżeczki cukru
- prażony sezam i szczypiorek do dekoracji
Pierś z kurczaka przekrój w poprzek na dwa cieńsze plastry, dopraw solą oraz pieprzem i ugotuj. Po wystudzeniu mięsa obtocz je w mące. Następnie przygotuj sos: wymieszaj sake, mirin, sos sojowy oraz cukier. Rozgrzej patelnię i usmaż kurczaka, pamiętaj, by pod koniec smażenia dodać do niego wcześniej przygotowany sos. Całość wymieszaj. Następnie przygotuj danie OYAKATA Japoński Kurczak Teriyaki, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przełóż danie na talerz, połóż usmażonego i pokrojonego na plastry kurczaka. Na wierzch wyciśnij sok z cytryny. Na końcu całość posyp szczypiorkiem i sezamem.
SMACZNEGO! ITADAKIMASU! いただきます!