PL DE EE EN
MENU
KURCZAK KARAAGE Z RYŻEM I WARZYWAMI
Powrót

Karaage to metoda przyrządzania mięsa i owoców morza polegająca na marynowaniu produktów, obtoczeniu ich w mące i następnie dwukrotnym smażeniu na głębokim, rozgrzanym tłuszczu. Najczęściej w ten sposób przygotowuje się kurczaka. Danie to jest w Japonii popularną propozycją na lunch, obiad czy element bento (lunch boxu). Ponadto, bardzo często spotkamy się z tą potrawą w formie fast-foodu, sprzedawaną na ulicznych straganach – dzięki formie drobnych kęsów jest to idealna propozycja dla zabieganych, którzy mogą zjeść sycący i smaczny posiłek w drodze.

Do potrawy możemy wykorzystać pierś z kurczaka, jednak aby mięso było idealnie soczyste zaleca się wykorzystywać udka kurczaka, pozbawione kości. Odpowiednio długie marynowanie sprawia, że potrawa jest wyjątkowo aromatyczna. Jeśli więc jesteście fanami nuggestów ze znanych sieciówek wypróbujcie w domu przepis na ich japońską wersję – będzie to o wiele zdrowsze i smaczniejsze rozwiązanie!

SKŁADNIKI:
  • 250 g mięsa z udek kurczaka
  • mąka ziemniaczana do obtoczenia
  • olej o neutralny zapachu do smażenia

Marynata:

  • starty świeży imbir (kawałek ok. 2 cm)
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki białego wina

 

Do podania:

  • ryż smażony z warzywami lub cytryna

 

Sposób PRZYGOTOWANIA:

Kurczaka kroimy w równej wielkości kawałki – to ważne, aby mięso usmażyło się równomiernie. Przygotowujemy marynatę. Do miski przekładamy posiekany imbir, czosnek, sos sojowy i białe wino, całość mieszamy i przekładamy pokrojone kawałki mięsa. Przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny. Po tym czasie rozgrzewamy olej na patelni, lub w rondlu z szerokim dnem. Wyjmujemy mięso z lodówki, odlewamy nadmiar marynaty i obtaczamy kurczaka w mące. Kawałki kurczaka otrzepujemy z nadmiaru mąki i smażymy z obydwu stron na dobrze rozgrzanym oleju, do zrumienienia. Następnie wyłowione kąski odkładamy na ręcznik papierowy, przykrywamy folią aluminiową i pozostawiamy na 5 minut – w tym czasie mięso odda nadmiar tłuszczu a dodatkowo „dojdzie” w środku. Następnie obsmażamy kawałki mięsa raz jeszcze, ale krócej, około pół minuty z każdej strony – kurczak będzie dzięki temu soczysty w środku i chrupiący na zewnątrz. Ponownie odkładamy kurczaka na świeży ręcznik kuchenny i pozwalamy mu oddać nadmiar tłuszczu.

Kurczaka podajemy z ryżem usmażonym z warzywami, ale świetnie smakuje też solo, jedynie skropiony sokiem z cytryny!

 

SMACZNEGO! ITADAKIMASU! いただきます!

Oceń przepis:
1 2 3 4 5
Średnia ocena: 5.0 Liczba głosów: 2
Masz pytanie związane z konkursem lub chcesz zgłosić problem? Napisz do nas!
* pole obowiązkowe
Uprzejmie informujemy, że dane osobowe podane w powyższym formularzu będą wykorzystane wyłącznie do udzielenia odpowiedzi przez AJINOMOTO POLAND Sp. z o.o. na niniejszą akcję konkursową.
zamknij
zamknij Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.