PL EN DE EE
MENU
KARE RAISU - PRZEPIS NA PRAWDZIWE, JAPOŃSKIE CURRY
Powrót

Dania kuchni japońskiej cechują się delikatnością, świeżością i atrakcyjną prezentacją. Niemałym więc zaskoczeniem może być fakt, że istnieje japońskie curry – kare raisu, czyli curry z ryżem. Jest to jedno z najbardziej popularnych dań przygotowywanych w domowym zaciszu – i nic dziwnego, jego wykonanie jest proste, szybkie a potrawa wyjątkowo sycąca. Kare raisu to przykład yōshoku, czyli potraw typowych dla kuchni zachodu, które zostały dostosowane do japońskich smaków i gustów kulinarnych.

Japońskie curry zawsze zawiera mięso (drób, wieprzowinę lub wołowinę) i dobrze znane w kuchni europejskiej warzywa takie jak marchew, ziemniaki i cebula. Sekret całej potrawy leży w paście curry, która dodaje się do całej potrawy w odpowiednim momencie. W sklepach można dostać gotową pastę, jednak my podpowiemy, jak wykonać ją samodzielnie, będzie zdrowsza i tańsza.

Już teraz zachęcamy więc do przygotowania sobie rozgrzewającego, japońskiego comfort food, wybieranego łyżką prosto z garnka w chłodne, jesienne wieczory!

SKŁADNIKI:

[3-4 porcje]

    • 300 g filetu z piersi kurczaka
    • 300 g ziemniaków
    • 1 średnia cebula
    • 100 g marchewki
    • 1 łyżka oleju lub masła
    • 750 ml wody

pasta karē:

  • 2 łyżki masła
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • 1 łyżka przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka miodu
Sposób PRZYGOTOWANIA:

Filet z kurczaka kroimy w kostkę (2x2 cm), doprawiamy solą i pieprzem, odkładamy na bok. Obieramy warzywa i także kroimy je w kostkę podobnej grubości. W garnku rozgrzewamy masło i obsmażamy mięso, po chwili dodajemy cebulę. Kiedy się zeszkli wrzucamy pozostałe warzywa, chwilę podsmażamy i zalewamy całość wodą. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy całość ok. 20 minut pod przykryciem.

W tym czasie przygotowujemy pastę. W małym garnuszku rozpuszczamy masło i smażymy na nim mąkę, ale tylko do momentu, w którym osiągnie ona kremowy kolor. Następnie dodajemy curry, garam masalę, miód i smażymy do połączenia składników, studzimy. Do przestudzonej pasty dolewamy odrobinę wody, mieszamy do rozpuszczenia, dodajemy do gotującego się wywaru i dalej gotujemy całość na wolnym ogniu przez 20 minut lub do zgęstnienia. Gotowe! Idealnym dodatkiem jest biały ryż. Potrawa jest bardzo dobra na drugi dzień!

 

SMACZNEGO! ITADAKIMASU! いただきます!

Oceń przepis:
1 2 3 4 5
Średnia ocena: 5.0 Liczba głosów: 2
Masz pytanie związane z konkursem lub chcesz zgłosić problem? Napisz do nas!
* pole obowiązkowe
Uprzejmie informujemy, że dane osobowe podane w powyższym formularzu będą wykorzystane wyłącznie do udzielenia odpowiedzi przez AJINOMOTO POLAND Sp. z o.o. na niniejszą akcję konkursową.
zamknij
zamknij Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.