PL EN DE EE
MENU
GRILLOWANY FILET Z TUŃCZYKA Z PASTĄ WASABI I FASOLKĄ EDAMAME
Powrót

Tuńczyk i pasta wasabi to dość egzotyczne produkty wśród polskich konsumentów, jednak spotykamy się z nimi coraz częściej, na przykład wykonując samodzielnie sushi. Jednak fasola edamame to nadal dla większości składnik nieznany. To zaś nic innego jak świeże strączki ziarna soi. Wygląda jak młody bób, ma lekko słodki smak i jest bogata w błonnik i białko. Poniżej przedstawiamy przepis na prosty i zdrowy lunch, pełen wartości odżywczych i świeżych produktów.

SKŁADNIKI:
  • Garść fasolki edamame (około 100 gr)
  • Stek z tuńczyka o grubości 2 cm
  • Pasta wasabi
  • Oliwa z oliwek
  • Sok z cytryny
  • Sól i pieprz do smaku
Sposób PRZYGOTOWANIA:

Rybę umyj, posól i oprósz pieprzem. Następnie natrzyj pastą wasabi – jej ilość uzależnij od stopnia ostrości, jak preferujesz. Skrop oliwą z oliwek i sokiem z cytryny i pozostaw na kilkanaście minut, aby ryba się zamarynowała. W międzyczasie zagotuj wodę w garnku, posól ją i wrzuć na wrzątek fasolkę edamamę. Gotowanie powinno trwać krótko, kilka minut, tak aby fasolka pozostała chrupka i zachowała jak najwięcej wartości odżywczych. Po ugotowaniu przełóż ją do miski z lodowatą wodą – dzięki temu zachowa sprężystość i piękny, zielony kolor.

Na patelni grillowej rozgrzej oliwę i smaż na większym ogniu tuńczyka po 3 minut z każdej strony. Tuńczyka podawaj z ugotowaną fasolką, a jeśli chcesz przygotować bardziej obfity posiłek dodaj wcześniej ugotowany ryż.

 

SMACZNEGO! ITADAKIMASU! いただきます!

Oceń przepis:
1 2 3 4 5
Średnia ocena: 5.0 Liczba głosów: 1
Masz pytanie związane z konkursem lub chcesz zgłosić problem? Napisz do nas!
* pole obowiązkowe
Uprzejmie informujemy, że dane osobowe podane w powyższym formularzu będą wykorzystane wyłącznie do udzielenia odpowiedzi przez AJINOMOTO POLAND Sp. z o.o. na niniejszą akcję konkursową.
zamknij
zamknij Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.