Wodorosty są nadal egzotycznym składnikiem w kuchni polskiej i nie cieszą dużą popularnością. W Japonii z kolei jest to jedno z podstawowych warzyw w kuchni, a przy okazji prawdziwy superfood. Wakame to źródło kwasu foliowego, wapnia, żelaza, magnezu i witamin z grupy B, dlatego jest to ważny składnik diety, szczególnie dla kobiet w ciąży. Łatwość z jaką wykonamy prezentowany przepis z pewnością nakłoni wiele osób do wprowadzania glonów do swojego jadłospisu. Nasza propozycja, goma wakame, to smaczna i lekka sałatka. Ta słodko-kwaśna propozycja serwowana jest zazwyczaj w formie czekadełka wzmacniającego apetyt. Zawiera bardzo dużo błonnika, mikroelementów i witamin.
- 25g suszonych glonów wakame
- ciepła woda
- 2 łyżeczki sezamu podprażonego na patelni
- 1,5 łyżki oleju sezamowego
- 3 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta soli
- 1 łyżka posiekanego pora
Wodorosty wykładamy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą z nadmiaru soli. Przekładamy do miski, zalewamy ciepłą wodą tak, aby wystawała ona lekko ponad poziom wodorostów i zostawiamy do napęcznienia na około 10 minut – powinny być napęczniałe, szkliste, ale nadal al dente. Tak przygotowane wodorosty odcedzamy, odciskamy z nadmiaru wody i kroimy na mniejsze kawałki.
W misce mieszamy olej sezamowy, ocet ryżowy, sos sojowy, miód i szczyptę soli. Do takiej mieszanki wkładamy glony i dokładnie mieszamy całość. Odstawiamy sałatkę na około pół godziny, aby się „przegryzła”. Przed samym podaniem posypujemy ją uprażonym na suchej patelni sezamem oraz bardzo cienko pokrojoną białą częścią pora.
Sałatka bardzo dobrze sprawdzi się jako przystawka, zdrowa przekąska na lunch lub dodatek do japońskich potraw.
SMACZNEGO! ITADAKIMASU! いただきます!