PL EN DE EE
MENU
BURGERY WEDŁUG AGNIESZKI SOCHA-KISIELEWSKIEJ
Powrót
SKŁADNIKI:

makaron japoński klasyczny OYAKATA

220 g mielonej wołowiny

pomidor

1 mała czerwona cebula

1 mała biała cebula

ząbek czosnku

2 plastry sera tostowego

kilka pikli z ogórka

4 plastry boczku wędzonego

1 jajko

garść rukoli

3 łyżki keczupu

2 łyżki majonezu

chili

sól, pieprz świeżo mielony

olej do smażenia

Sposób PRZYGOTOWANIA:

Makaron przygotowujemy zgodnie ze sposobem wskazanym na opakowaniu. Dodajemy do niego sos i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy do niego roztrzepane jajko i mieszamy. Przygotowujemy 4 małe miseczki i wykładamy je folią, pozostawiając trochę na brzegach. Do tak przygotowanych miseczek wkładamy makaron, przykrywamy go folią, obciążamy go czymś ciężkim i dociskamy, aby powstała „bułka” o ścisłej strukturze, po czym miseczki z makaronem wkładamy do zamrażarki na około pół godziny. Plastry boczku podsmażamy na patelni aż będą rumiane. Czerwoną cebulę kroimy w piórka, zaś pikle i pomidora w plasterki. Białą cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy ją wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na rozgrzanym oleju. Do mięsa mielonego dodajemy podsmażoną cebulkę i czosnek i krótko mieszamy, następnie dodajemy formujemy z niego dwa burgery, po czym oprószamy je solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Burgery smażymy na rozgrzanym oleju około 3-4 min z każdej strony. Gdy burgery będą już prawie gotowe, na każdego z nich kładziemy plaster sera tostowego, a gdy się rozpuści zdejmujemy już burgery z patelni. Na tą samą patelnię, na której smażył się boczek, wlewamy trochę oleju i smażymy uformowane porcje makaronu aż będą rumiane (przy wyciąganiu makaronu z miseczek trzeba zachować ostrożność, żeby nasze „bułki” się nie rozpadły”). Makaron smażymy z dwóch stron, delikatnie przewracamy na drugą stronę dopiero, gdy jedna będzie już zrumieniona. Przygotowujemy sos: w miseczce łączymy majonez z keczupem i doprawiamy do smaku chili. Na talerzu układamy jedną porcję makaronu, na nim układamy kilka liści rukoli, łyżkę sosu, plastry smażonego boczku, cebulę, następnie burgera wołowego, na to plaster pomidora i plasterki ogórka i na wierzch kładziemy kolejną porcję makaronu. Dekorujemy listkami rukoli.

 

SMACZNEGO! ITADAKIMASU! いただきます!

Oceń przepis:
1 2 3 4 5
Średnia ocena: 5.0 Liczba głosów: 5
Masz pytanie związane z konkursem lub chcesz zgłosić problem? Napisz do nas!
* pole obowiązkowe
Uprzejmie informujemy, że dane osobowe podane w powyższym formularzu będą wykorzystane wyłącznie do udzielenia odpowiedzi przez AJINOMOTO POLAND Sp. z o.o. na niniejszą akcję konkursową.
zamknij
zamknij Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.