PL EN CZ DE EE FR IT LV RO RU
MENU
Powrót

KOKEDAMA - JAPOŃSKA SZTUKA TWORZENIA DEKORACJI Z MCHU

Kokedama (jap. 苔玉 dosł. kule z mchu, koke – mech, tama – kula) to nic innego jak kulka ziemi ogrodowej pokryta mchem, w której rośnie roślina ozdobna. To bardzo oryginalna ozdoba, która jednak wymaga sporo starań i odpowiedniej pielęgnacji, jeśli ma dłużej utrzymać swoją niezwykłą formę.

Historia kokedamy

Mówi się, że kokedama to forma bonsai, która wymaga znacznie mniej nakładów pracy przy tworzeniu i pielęgnacji, niż bonsai klasyczne. Ta nowatorska i wielce oryginalna sztuka tworzenia miniaturowych wiszących ogrodów powstała prawdopodobnie w latach 90. XX wieku w Japonii. Jednoznacznie nie ustalono, kto jest prekursorem tej techniki, ale prawdopodobnie był to Isao Umiji. Podobny sposób hodowli roślin znany był już w epoce Edo (1603–1868), kiedy to popularna była technika zwana nearai.

Najpierw rośliny wzrastały w ceramicznej doniczce wypełnionej małą ilością ziemi, żeby ich system korzeniowy stał się gęsty, ubity i przybrał kształt pojemnika. Potem wyciągało się roślinę z doniczki i ustawiało na płaskiej powierzchni - system korzeniowy stawał się teraz taką naturalną doniczką. W latach 90. XX wymyślono, żeby systemy korzeniowe tak spreparowanych rośliny dodatkowo ozdobić mchem. Powstałe w ten sposób kokedamy zyskały nowe możliwości ekspozycji, można je bowiem nie tylko ustawiać na podstawkach czy innego typu powierzchniach, ale także zawieszać.

Jak dbać o kule mchu?

Żywotność roślin uprawianych w tej formie może być podobna do roślin uprawianych w doniczkach, pod warunkiem jednak, że będą odpowiadać im warunki świetlne i nie zaniedbamy ich pielęgnacji. Dlatego zanim z entuzjazmem przystąpimy do szykowania naszego małego wiszącego ogrodu, trzeba się zastanowić nie tylko, które rośliny sprawdzą się jako “mieszkanki” kul z mchu, ale także ile czasu jesteśmy w stanie poświęcić ich pielęgnacji.

Niektóre rośliny mają zbyt mocno rozwinięte i szybko powiększające się systemy korzeniowe (lub bulwy, cebule czy kłącza), co może stanowić problem. Nie będą się one dobrze prezentować dłużej niż kilka miesięcy, ponieważ korzenie szybko zaczną przerastać lub deformować kulę. Warto też pamiętać, że niektóre rośliny mają bardzo delikatne systemy korzeniowe i nie ma możliwości, żeby je zasadzić w doniczce celem uzyskania zbitego systemu korzeniowego przybierającego kształt naczynia. W takim wypadku zamiast ryzykować niepowodzenie podczas przesadzania, lepiej od razu zasiać taką roślinę w kuli z mchu i poczekać aż wykiełkuje.

Jeśli planujemy powiesić kule z mchu w mieszkaniu, trzeba pamiętać o tym, że po podlewaniu może z nich skapnąć trochę wody, należy więc starannie wybrać miejsce, w którym nie będą przeszkadzać ani niszczyć domowych sprzętów. To, co w mieszkaniu może stanowić niewygodę, doskonale sprawdza się na balkonie lub w ogrodzie, na przykład pod koronami drzew lub pod krawędzią dachu w altanie. Tu kule mchu mogą okapywać do woli, a udekorowana nimi przestrzeń, np. na letnie garden party, będzie o wiele atrakcyjniejsza wizualnie i oryginalniejsza, niż ta ozdobiona balonikami i girlandami.

Wiszące zielone ogrody najlepiej nawadniać, zanurzając je na około 15 minut w naczyniu z wodą. Po takiej kąpieli koniecznie należy na chwilę odstawić kulę, aby nadmiar wody odciekł. Raz na jakiś czas warto do wody dodać nawozu

Które rośliny nadają się do wiszących ogrodów?

Do string gardens czyli wiszących ogrodów najbardziej nadają się takie rośliny jak: paprocie (np. davallia, ciemnotka), asparagusy, pilee, aloesy, fitonie, scindapsusy, grubosze, ripsalisy, bluszcze, syngonium, zielistki. Efektownie prezentują się kule z sukulentów, roślin zwisających lub o ciekawym pokroju. Trudne w utrzymaniu są natomiast maranty, mulenbekie i rośliny zielne.

Chcesz zrobić własny wiszący ogród i przygotować kulę kokedama?

Obok wybranej rośliny potrzebne będą:

● glina akadama (japoński typ gliny używanej do bonsai),

● torf keto (rodzaj japońskiego torfu powstający w wyniku gnicia łodyg i korzeni ryżu),

● ziemia do kwiatów (odpowiednia do danego gatunku rośliny),

● sznurek naturalny (np. jutowy lub bawełniany),

● sznurek sztuczny,

● mech (najlepiej w większych płatach),

● szklanka wody,

● głęboka miska,

● nożyczki.

Na jedną średniej wielkości kokedamę potrzeba: ok. 1 szklanki keto, 1 szklanki akadamy, 2 szklanek ziemi kwiatowej i 1 szklanki wody. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misce, żeby stworzyły jednolitą masę. Teraz najtrudniejsza część zadania: musimy delikatnie wyjąć roślinkę z doniczki i otrzepać jej system korzeniowy z ziemi. Następnie trzeba dokładnie oblepić korzenie przygotowaną wcześniej masą i uformować zwartą kulę - warto wcześniej namoczyć korzenie w wodzie, wtedy mieszanka lepiej się do nich przyklei.

Na koniec otulamy kulę płatami mchu i mocujemy całość sznurkiem - sztucznym, który przetrwa i będzie swoistym rusztowaniem naszej kuli oraz naturalnym, który w końcu przegnije i ulegnie utylizacji. Teraz fundujemy kokedamie kąpiel w wodzie, by pozbyć się wszystkich resztek ziemi, mchu i innych zanieczyszczeń.

Uwaga: mech najlepiej pozyskiwać z własnych działek lub ogródków albo kupować w specjalistycznych sklepach ogrodniczych - większość gatunków mchu jest w Polsce chroniona i próba pozyskania ich z lasu może skończyć się nałożeniem kary przez odpowiednie służby.

Oceń artykuł:
1 2 3 4 5
Średnia ocena: 5.0 Liczba głosów: 3
skomentuj
Masz pytanie związane z konkursem lub chcesz zgłosić problem? Napisz do nas!
* pole obowiązkowe
Uprzejmie informujemy, że dane osobowe podane w powyższym formularzu będą wykorzystane wyłącznie do udzielenia odpowiedzi przez AJINOMOTO POLAND Sp. z o.o. na niniejszą akcję konkursową.
zamknij
zamknij Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.