PL EN CZ DE EE FR IT LV RO RU
MENU
Powrót

JAK JEŚĆ W JAPOŃSKIEJ RESTAURACJI?

Japonia to kraj o znacznie odmiennej kulturze niż europejska. Wybierając się w podróż do Kraju Kwitnącej Wiśni powinniśmy dowiedzieć się więcej na temat panujących tam zwyczajów, nie tylko po to, aby nie popełnić towarzyskiego faux pas, ale też ze względu na fakt, że pozwoli nam to zgłębić tajniki japońskiej kultury i dobrych manier.

Jak jeść w Japonii?

Japończycy bardzo dużą rolę przywiązują do manier obowiązujących przy stole. Kultura jedzenia w Japonii jest bardzo rozwinięta, dlatego zarówno wybierając się do restauracji, jak i na obiad u japońskich znajomych, powinniśmy uważać, aby nie popełnić towarzyskiej gafy. Mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni spożywają posiłki często w specjalnie wydzielonych do tego celu pomieszczeniach. Niskie stoły oraz maty leżące na podłodze (tatami) to element japońskiej kultury.

W japońskim domu

Każdy, kto przychodzi do Japończyka w celu zjedzenia obiadu lub kolacji, powinien uszanować zasady, jakie panują w Japonii. Na tatami nigdy nie wchodzimy w butach – mogłoby to uszkodzić lub pobrudzić maty. Buty zdejmujemy również przekraczając próg domu zapraszającej nas osoby. Jest to związane z okazywaniem szacunku. Wybierając miejsce przy stole nie należy podsiadać innych gości i pozostać na wybranej przez siebie poduszce. Najlepsze miejsce zawsze zostawiane jest dla gospodarza. Po skończonym posiłku wszystkie naczynia i pałeczki odkładamy dokładnie w to samo miejsce, z którego je wzięliśmy.

Seiza, czyli sposób siedzenia

Etykieta spożywania posiłków jest w Japonii na tyle istotna, że jej mieszkańcy wypracowali nawet konkretny sposób siedzenia – seiza. Obowiązuje on zarówno kobiety, jak i mężczyzn. Mężczyźni siadają w klęku, opierając ciało o pięty lub ze skrzyżowanymi nogami, natomiast kobiety mogą usytuować nogi po jednej stronie ciała. Skrzyżowanie nóg u kobiet uchodziłoby za gest niekulturalny, a nawet wulgarny.

Jak jeść w japońskiej restauracji?

Podobne zasady, jak u japońskich domowników, panują w restauracjach. Jedząc w restauracji japońskiej powinniśmy szczególną uwagę zwracać na nasze zachowanie i kulturę osobistą. Sushi je się według określonych zasad. Rozpoczynamy od zjedzenia ryżu, który spożywa się z osobnej miseczki (nie mieszamy go z sosem). Następnie spożywamy sushi, które delikatnie maczamy w sosie. W przypadku zup najpierw przy pomocy pałeczek zjadamy to, co jest zamoczone w bulionie, a na samym końcu wypijamy wywar. Co ciekawe – w Japonii dozwolone, a nawet wskazane jest siorbanie podczas jedzenia zupy. Gest ten świadczyć ma o tym, że smakuje nam posiłek.

Jak się zachowywać w japońskiej restauracji?

Japończycy zwracają ogromną uwagę na sam proces spożywania posiłków. W związku z tym faktem powinniśmy się liczyć z tym, że w restauracjach będziemy dyskretnie obserwowani. Pod żadnym pozorem nie należy więc wycierać nosa przy stole, wymachiwać pałeczkami, wbijać je w ryż ani wskazywać nimi przedmiotów lub ludzi (kojarzy się to ze zwyczajami żałobnymi). Po skończonym posiłku nie przywołujemy kelnera w celu zapłacenia rachunku – rachunek zawsze opłacamy w kasie. Nigdy nie zostawiamy napiwku – obsługa klienta zawsze jest wliczona w kwotę rachunku.

Kultura odmienności

Japońska kultura różni się od europejskiej niemal w każdej dziedzinie życia. Japończycy zwracają uwagę na szczegóły, które dla nas mogą być czymś zupełnie naturalnym. Wybierając się w podróż do Japonii powinniśmy mieć na uwadze, aby nasze zachowanie było właściwe w różnych sytuacjach. Właśnie dlatego warto zaczerpnąć wiedzy w temacie zasad japońskiego savoir vivre’u.

Oceń artykuł:
1 2 3 4 5
Średnia ocena: 4.4 Liczba głosów: 19
skomentuj
dance
[ 07.2017 ]
Ciekawi mnie fakt niezostawiania napiwku. Czy obsługa kelnera jest wliczona w cenę potrawy? Czy może po prostu dopisują do rachunku coś w rodzaju włoskiego coperto?
MISTRZ OYAKATA
Koszt obsługi zawsze jest wliczony do rachunku :)
renatka
[ 06.2017 ]
Oglądałam ostatnio ciekawy filmik o kulinariach w Japonii i zadziwiło mnie to ile jest technologii nawet w zwykłych, mniejszych japońskich restauracjach. Samodzielnie wybiera sie wszystkie składniki dania. A jedzenie wydaje nam....robot ! :)
MISTRZ OYAKATA
Słyszałem o takiej restauracji w Szanghaju. Tam roboty pracują jako szefowie kuchni :)
Masz pytanie związane z konkursem lub chcesz zgłosić problem? Napisz do nas!
* pole obowiązkowe
Uprzejmie informujemy, że dane osobowe podane w powyższym formularzu będą wykorzystane wyłącznie do udzielenia odpowiedzi przez AJINOMOTO POLAND Sp. z o.o. na niniejszą akcję konkursową.
zamknij
zamknij Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.