PL EN DE EE
MENU
Powrót

NIEZBĘDNE AKCESORIA I WYPOSAŻENIE W JAPOŃSKIEJ KUCHNI

Sztuka japońskiej kuchni to nie tylko starannie dobrane składniki i pielęgnowane przez wieki receptury, ale również odpowiednie akcesoria, dzięki którym powstawać mogą kulinarne dzieła. Pozwalają one w pełni wydobywać smak tradycyjnych potraw i sprawiają, że ich przygotowanie staje się prawdziwą ceremonią.

Wyposażenie kuchni japońskiej

Japończycy traktują sztukę kulinarną jako bardzo istotny aspekt codziennego życia. Przygotowywanie potraw związane jest więc z rytuałem, którego integralnym elementem są tradycyjne akcesoria kuchenne. Każdy z kuchennych przyborów posiada swoją własną historię i wypracowywane przez pokolenia metody produkcji. Nieustannie udoskonalane techniki sprawiają, że japońskie akcesoria kuchenne mogą przez lata służyć do przygotowywania rytualnych posiłków, budujących rodzinną i kulturową tożsamość mieszkańców Japonii.

Akcesoria kuchni japońskiej

Wykorzystywane w japońskiej kuchni sprzęty od wieków wykonywane są ze szlachetnych, naturalnych surowców, które zapewniają trwałość japońskich narzędzi i chronią oryginalne smaki potraw przed ingerencją sztucznych aromatów. Wierni tradycji rzemieślnicy do swojej produkcji wykorzystują naturalne drewno i bambus. Ostre narzędzia i sprzęty kute są ze stali i żelaza, natomiast bogato zdobione zastawy powstają w tradycyjnych zakładach porcelany i terakoty.

Bambus w japońskiej kuchni

Najbardziej charakterystycznym wyposażeniem związanym z japońską kuchnią są oczywiście makisu, czyli bambusowe maty do rolowania sushi. Makisu występują w różnych rozmiarach, a w zależności od potrzeb każdy mistrz kuchni może indywidualnie dobierać również twardość bambusowych patyczków. Z bambusa wykonywane są również Shamoji – szerokie łopatki stosowane do mieszania ryżu oraz pałeczki – zarówno te służące do jedzenia, jak i te kucharskie, które dzięki swoim rozmiarom doskonale sprawdzają się podczas przygotowywania potraw.

Cenne składniki spożywcze

Tradycyjna japońska kuchnia to również troska o zachowanie jak największej ilości cennych składników w spożywanych pokarmach. Dlatego jedną z metod przygotowywania potraw jest gotowanie na parze, do którego Japończycy wykorzystują specjalne bambusowe koszyczki, które do kraju Kwitnącej Wiśni przywędrowały z Chin. Mushiki seiro można umieszczać nad parującą wodą warstwowo, co umożliwia podgrzewanie kilku różnych składników jednocześnie.

Drewniane akcesoria kuchni japońskiej

Drewno to kolejny materiał, z którego mogą być wykonane pałeczki. Z drewnianych listewek spiętych metalowymi obręczami powstają również Hangiri, czyli szerokie misy do ryżu. Do przygotowywania Oshizushi – spłaszczonej wersji sushi – wykorzystywane są natomiast drewniane foremki Oshiwaku.

Japońskie noże

Szczególnie ważnym elementem wyposażenia japońskiej kuchni są noże, które stanowią nie tylko niezbędne do pracy narzędzie, ale też symbol wielowiekowej tradycji. Japońskie noże wykuwane z namaszczeniem i troską od ponad 10 wieków różnią się między sobą kształtem i zastosowaniem, dlatego każdy japoński mistrz kuchni posiada własny bogaty zestaw ostrzy o różnej formie i wielkości. Dzięki godzinom praktyki tradycyjnej sztuki kulinarnej, podczas przygotowywania sushi czy sashimi bez zastanowienia sięga po długi nóż Yanagiba, a oprawiając ryby pewnie chwyta potężny nóż Deba.

Naczynia do kuchni japońskiej

Kuchnia japońska to także troska o odpowiednie podanie i prezentację potraw. Naczynia, w których podawane są japońskie przysmaki zachwycają różnorodnością barw i inspirowanych naturą wzorów. Wraz z porami roku zmieniają się również kolory świata przyrody, tradycyjnie rodzaj zastawy, w której serwowano posiłki dopasowywany był do aktualnego sezonu – zarówno pod względem kolorystyki, jak i zdobniczych motywów. Dziś, szczególnie w europejskim wydaniu tradycja ta została zapomniana, jednak wielobarwne, wzorzyste naczynia, wciąż pozostają niezbędnym elementem każdego japońskiego posiłku.

Warsztat japońskich mistrzów kuchni

Odpowiednio dobrane sprzęty i kuchenne akcesoria są dla japońskich mistrzów kuchni tym, czym dla malarzy zestawy pędzli, płócien i sztalug. To dzięki nim, wierni wielowiekowej tradycji, mogą rozwijać swój kulinarny warsztat, tworząc aromatyczne dzieła sztuki, zachwycające nie tylko smakiem, ale też starannie dopracowanym wyglądem.

Oceń artykuł:
1 2 3 4 5
Średnia ocena: 4.4 Liczba głosów: 16
Masz pytanie związane z konkursem lub chcesz zgłosić problem? Napisz do nas!
* pole obowiązkowe
Uprzejmie informujemy, że dane osobowe podane w powyższym formularzu będą wykorzystane wyłącznie do udzielenia odpowiedzi przez AJINOMOTO POLAND Sp. z o.o. na niniejszą akcję konkursową.
zamknij
zamknij Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.