PL EN DE EE
MENU
Powrót

NAJSMACZNIEJSZE, PROSTE SAŁATKI KUCHNI JAPOŃSKIEJ

Wśród zróżnicowanych, zdrowych dań japońskiej kuchni każdy smakosz znajdzie coś dla swojego podniebienia. Dieta mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni obfituje w zdrowe posiłki, w tym różnorodne warianty sałatek, które mogą stać się uzupełnieniem codziennego jadłospisu Europejczyków.

Sałatki japońskie

Wielu mieszkańców Zachodu kojarzy kuchnię japońską głównie z charakterystycznymi potrawami, takimi jak sushi, udon czy ramen. Jadłospis Japończyków jest jednak dużo bardziej zróżnicowany, a menu dań serwowanych zarówno na domowych stołach, jak i w restauracjach obfituje w różnorodne smaki. Bardzo popularne w Japonii są ryż, ryby oraz owoce morza – te składniki często znaleźć można w niskokalorycznych i zdrowych sałatkach, będących dodatkiem do innych dań lub stanowiących podstawę posiłku. Wśród składników królujących wśród japońskich sałatek znajdziemy warzywa takie jak brokuły, kalafiory, fasola, szpinak, marchew, ogórki, a także, ryby, owoce morza, makaron, surimi, miso, sezam, jajka, wodorosty, oraz wiele innych.

Japońska sałatka ogórkowa

Japońska sałatka ogórkowa znana jest w Kraju Kwitnącej Wiśni jako sunomono. Słowo sunomono w języku japońskim używane jest jednakże w stosunku do potraw marynowanych w occie. W skład tej popularnej sałatki wchodzi miso, prażony sezam, świeże ogórki, ocet ryżowy, cukier lub trzcinowy cukier puder. Nadaje się ona idealnie jako dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska między posiłkami. Niska kaloryczność sprawia, że sprawdzi się ona jako element diety. Japońska sałatka ogórkowa może stanowić alternatywę dla tradycyjnych europejskich surówek czy popularnej mizerii. Bardzo ważnym elementem przygotowania sunomono jest odsączenie ogórków z wody przed ich wymoczeniem w marynacie.

Sałatki japońskie z rybą

Japończycy lubują się w smaku ryb. Dodają je do wielu potraw – ryby goszczą na japońskich stołach jako składniki sałatek, serwowanych podczas śniadań, obiadów i kolacji. Doskonale łączą się one z makaronem, wodorostami, szpinakiem z wafu (japoński dressing- klasyczny to ten na bazie sosu sojowego, octu ryżowego, mirin i oleju roślinnego). Do sałatek dodawany jest łosoś, tuńczyk, makrela oraz w wypadku bardziej ekscentrycznych upodobań – kraby, krewetki bądź ośmiornice. Sałatka z rybą może być podawana w towarzystwie przypraw takich jak sezam, imbir, sos sojowy lub wasabi.

Sałatki japońskie z makaronem

Japonia słynie z wybornych makaronów, które niejednokrotnie stanowią podstawę wielu posiłków. Klasyczne japońskie noodle, soba czy makaron sojowy doskonale sprawdzają się również jako składnik sałatek. Do popularnych japońskich sałatek z makaronem należy choćby prosta sałatka z soba – inspirowana włoskim spaghetti. Do makaronu dodaje się dodatki wedle uznania –warzywa, ryby lub owoce morza świetnie współgrają z delikatnym japońskim makaronem.

Sałatka japońska z surimi

Kolejną popularną w Japonii przekąską jest sałatka z surimi, a więc mielonym, rozdrobnionym mięsem ryby. Surimi podaje się często w towarzystwie makaronu ryżowego, z dodatkiem gotowanych jajek i delikatnych przypraw, pora czy pietruszki.

Zielona japońska sałatka

Japończycy uwielbiają zielone warzywa. Nikogo nie zdziwi więc fakt, że jedną z ulubionych sałatek mieszkańców Kwitnącej wiśni jest sałatka z liści szpinaku i młodej zielonej fasoli. Szpinak zmieszany wraz z fasolą zyskał nazwę Goma-ae. Słodki sos sezamowy w połączeniu z warzywami gwarantuje orientalny, ciekawy smak potrawy.

Hijiki – japońska sałatka z wodorostów

Bardzo częstym elementem japońskiej diety jest sałatka Hijiki, której głównym składnikiem są dzikie odmiany wodorostów, porastających wybrzeża skalne oraz marchew. Brązowe lub zielone wodorosty są gotowane i suszone – w tym czasie ich kolor zmienia się na czarny. Dzięki temu każdy Japończyk może kupić gotowe suszone wodorosty w supermarkecie. Hijiki zawiera błonnik i niezbędne minerały, takie jak wapń, żelazo i magnez, dzięki czemu od wieków stanowi składnik zbilansowanej japońskiej diety.

Podsumowanie

Różnorodność japońskich sałatek pozwala na łączenie ulubionych smaków. Wśród popularnych sałatek japońskich znajdziemy zarówno dania wegetariańskie, jak wzbogacone dodatkiem mięs, ryb i owoców morza. Nie ma konkretnych zasad, których należy przestrzegać przyrządzając sałatkę w stylu japońskim. Przy zachowaniu ściśle japońskich składników, reszta zależy od indywidualnego smaku i upodobań kucharza.

Oceń artykuł:
1 2 3 4 5
Średnia ocena: 4.6 Liczba głosów: 23
skomentuj
tomst
[ 03.2017 ]
Polecam spróbować. Sałatki japońskie są zupełnie inne w smaku od sałatek polskich. Zdecydowanie bardziej wyraziste oraz ostre ( jak zresztą cała kuchnia japońska). Osobiście najbardizej lubię sałatki japońskie z makaronem, ktore są tak sycące, ze spokojnie mogą stanowić nie dodatek, ale osobne danie.

Mam równiez słabość do sałatki z kimchi ( czyli z kiszoną kapustą pekińską). Jest to wprawdzie danie koreańskie, ale jedno z najsmaczniejszych w tych rejonach.
MISTRZ OYAKATA
Zgadza się :) sałatki japońskie są różne od polskich ale za to jakie pyszne :)
Masz pytanie związane z konkursem lub chcesz zgłosić problem? Napisz do nas!
* pole obowiązkowe
Uprzejmie informujemy, że dane osobowe podane w powyższym formularzu będą wykorzystane wyłącznie do udzielenia odpowiedzi przez AJINOMOTO POLAND Sp. z o.o. na niniejszą akcję konkursową.
zamknij
zamknij Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.