PL EN DE EE
MENU
Powrót

NAJBARDZIEJ CHARAKTERYSTYCZNE PRZYPRAWY Z JAPONII

Kuchnia japońska charakteryzuje się delikatnym smakiem. Japończycy uważają, że każdy powinien doprawiać potrawy wedle własnych potrzeb, dlatego rozsmakowują się w różnorodnych przyprawach. Aromatyczne sosy i chrzany znane są na całym świecie.

Przyprawy kuchni japońskiej

Japończycy wyznają zasadę, według której nie należy „zabijać” oryginalnego smaku dania. Przyprawy mają jedynie podkreślić jego naturalny aromat. W Japonii używa się soli, nie tylko jako przyprawy, ale również jako środka konserwującego. Do potraw nie dodaje się pieprzu – smak ostry uzyskiwany jest dzięki chrzanowi japońskiemu, wasabi. W japońskiej kuchni królują ponadto sosy, takie jak sos sojowy czy mirin, sos ostrygowy i sos rybny. Płynne przyprawy to również ocet ryżowy, olej sezamowy, a także wino ryżowe i czasem sake. Mniej popularne poza Japonią, ale znane doskonale w Kraju Kwitnącej Wiśni są przyprawy takie jak karashi – pasta przypominająca ostrą musztardę, serwowana zwykle w towarzystwie tempury rybnej, gyozy i oden, shichimi – ostra mieszanka przypraw (mak, ziarna sezamowe, imbir, shiso, nori, pieprz syczuański) czy shiso – zioło o intensywnym zapachu, o właściwościach podobnych do polskiej pachnotki, którym przyprawia się piklowane śliwki – umeboshi, podawane z sashimi.

Przyprawy z Japonii

Japońskie dania urozmaicone konkretnymi przyprawami nabierają wyjątkowego aromatu. Do najpopularniejszych przypraw z Japonii zaliczyć możemy:

Sos sojowy – w Japonii znany jako shoyu, sos przygotowywany z fermentowanej soi, prażonych ziaren pszenicy lub ryżu, z dodatkiem soli i wody. W chwili obecnej sos ten w różnych odmianach używany jest na całym świecie, a w samej kuchni azjatyckiej stosowany jest niemal najczęściej ze wszystkich przypraw. Wyróżniamy sosy sojowe tamari (bardzo ciemny, pozbawiony glutenu), ciemny oraz jasny (w tym sosy pochodzenia japońskiego oraz chińskiego). Smak sosu sojowego jest słony, a jego konsystencja rzadka, przez co często używa się go również jako zamiennika soli. Sos sojowy dostarcza wielu witamin i wartości odżywczych (nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, witaminy, pierwiastki mineralne).

Mirin – to słodkawa w smaku przyprawa o płynnej konsystencji, która zawiera 14% alkoholu. Powstaje w wyniku fermentacji ryżu (w procesie fermentacji bierze udział pleśń ryżowa oraz wódka ryżowa). Przed epoką Edo mirin pełnił funkcję napoju alkoholowego. Obecnie mirin najczęściej używany jest do przyprawiania dań rybnych oraz jako składnik teriyaki – słynnej japońskiej marynaty.

Wasabi – inaczej wasabia japońska lub chrzan japoński, to przyprawa pochodząca od rośliny brassicaceae (rodzaju kapusty). Wasabi uprawia się w Japonii, na Tajwanie oraz w Korei. Ostry, charakterystyczny smak wasabi zjednał sobie fanów na całym świecie – jest bowiem znacznie ostrzejszy, niż klasyczny chrzan, znany między innymi w Polsce. Wasabi stanowi główną przyprawę japońskich dań, takich jak sushi czy sashimi.

Wyjątkowa kuchnia

Kuchnia japońska znana jest z wyjątkowych i niepowtarzalnych smaków. Delikatne aromaty potraw japońskich i surowych produktów, które bardzo często goszczą na japońskich stołach, doskonale komponują się z intensywnymi przyprawami.

Oceń artykuł:
1 2 3 4 5
Średnia ocena: 4.4 Liczba głosów: 19
skomentuj
ANA
[ 01.2018 ]
O mirin również nie słyszałam, ale lubię testowac nowe przyprawy tak wiec postaram się uzupełnić swoją kolekcję. Wasabi super, polecam używać nie tylko do sushi ale równeiż i do innych potraw.Sama często łączę tę przyprawę z makaronem ponieważ lubię jak danie jest trochę bardziej ostre ( oboje z mężem preferujemy wyraziste smaki).
W artykule brakuje mi jeszcze opisania sosu teriyaki, który równiez jest flagową przyprawą w Japonii :)
Pozdrawiam
MISTRZ OYAKATA
Główne składniki sosu teriyaki to sos sojowy, imbir i miód, ale niekórzy dodają jeszcze czosnek, mirin oraz ocet.
nightingale
[ 06.2017 ]
Wasabi lubię.Aczkolwiek moje pierwsze doświadczenia z tą pastą nie byłby zbyt przyjemne. Nie wiedziałam, że jest to takie mocne i nabrałam sobie dość sporą łyżeczkę. Już więcej tego nigdy nie zrobiłam :)

Gdzie może można w Polsce kupić mirin? Nigdy jeszcze tego nie widziałam, a jednak fajnie byłoby przetestować jak smakuje.
MISTRZ OYAKATA
Mirin można kupić w sklepach internetowych, które specjalizują się w kuchni orientalnej :)
Masz pytanie związane z konkursem lub chcesz zgłosić problem? Napisz do nas!
* pole obowiązkowe
Uprzejmie informujemy, że dane osobowe podane w powyższym formularzu będą wykorzystane wyłącznie do udzielenia odpowiedzi przez AJINOMOTO POLAND Sp. z o.o. na niniejszą akcję konkursową.
zamknij
zamknij Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.