PL EN CZ DE EE FR IT LV RO RU
MENU
Powrót

KUCHNIA JAPOŃSKA NA SŁODKO. 4 SPRAWDZONE POMYSŁY NA DANIA

O ile wytrawne dania kuchni japońskiej kuszą i fascynują mieszkańców Zachodu, o tyle rzadko słyszy się o pochodzących z Japonii słodkościach. Umiar i powściągliwość Japończyków widoczne są bowiem również w przygotowywanych przez nich deserach, którym daleko jest do europejskich słodkości. W kuchni japońskiej znaleźć można wiele ciekawych propozycji na lekkie, bazujące na roślinnych składnikach dania na słodko.

Dango

Jednym z tradycyjnych japońskich deserów jest dango mitarashi, czyli ryżowe kulki w słodko-słonym syropie na bazie sosu sojowego i cukru. Do przygotowania delikatnych kluseczek potrzebna jest jedynie kleista mąka ryżowa i woda. Ugotowane we wrzątku dango zazwyczaj nabija się na długą wykałaczkę i podaje z sosem mitarashi. Według niektórych przepisów, można je również delikatnie zrumienić na grillu. Nazwa deseru związana jest z tradycją obmywania ust i rąk przed wejściem do świątyni. Swoim kształtem przypomina bowiem bąbelki źródełka, z którego czerpana jest woda do oczyszczającego rytuału.

Grillowane ryżowe kulki Dango

Dorayaki

Japońskie naleśniki na słodko to danie najbardziej zbliżone wyglądem do zachodnich przysmaków. Na pierwszy rzut oka, przypominają amerykańskie pancakes przekładane grubą warstwą czekoladowego kremu. Dorayaki to natomiast słodkie ciasteczka złożone z dwóch grubych placuszków posmarowanych słodką pastą anko. Według legendy dorayaki po raz pierwszy przyrządzone zostały w piecu (yaki) na japońskim gongu (dora) pozostawionym w domu rolnika przez dzielnego samuraja. Specyficzny smak i wyjątkowość zawdzięczają wypełniającej je paście, którą przygotowuje się na bazie fasoli. Czerwone ziarenka azuki – zwanej również „czerwoną soją” – po ugotowaniu uciera się z cukrem na gładką papkę. Choć Europejczykom fasola kojarzy się wyłącznie z wytrawnymi daniami, anko stanowi dodatek do wielu japońskich potraw na słodko.

Dorayaki - Japońskie naleśniki na słodko

Mochi

Słodka fasolowa pasta to jeden z najczęstszych dodatków do nadziewanych ryżowych ciasteczek Mochi. Masa, z której misternie lepione są barwne słodkości, przypomina ciasto na kuleczki dango. Jedyną modyfikacją są barwniki spożywcze (w oryginale np. sproszkowana herbata matcha) – dzięki którym ciasteczka mogą zmieniać się w kolorowe dzieła sztuki. Mochi formuje się podobnie do polskich knedli, wypełniając ryżowe kuleczki słodką masą. Tradycyjną pastę anku, o dość mdłym smaku, podobnym nieco do popularnego we Francji kremu kasztanowego, zastępuje się dziś np. masłem orzechowym czy czekoladowym kremem.

Wyśmienite ryżowe ciastko Mochi Sakura Mochi - Tradycyjne japońskie słodycze Mochi zawinięte w dębowy liść

Yokan

Yokan to kolejna słodka propozycja japońskiej kuchni bazująca na czerwonej fasoli azuki. To mocno skondensowana galaretka, przygotowywana z anku, cukru oraz żelu agarowego. W podstawowej wersji ma ciemną, brązową barwę, lecz po dodaniu np. sproszkowanej herbaty matcha, zyskuje wyjątkowy zielony kolor. Mocno schłodzone kosteczki yokan idealnie nadają się na orzeźwiający deser w gorące dni.

Choć Europejczykom, przyzwyczajonym do czekoladowych pyszności i drożdżowych wypieków, smak japońskich dań na słodko może wydawać się mdły i nieciekawy, azjatyckie desery zachwycają kunsztem wykonania i zaskakują niecodziennym składem. Są też doskonałą propozycją dla miłośników kuchni wegańskiej oraz osób unikających glutenu czy laktozy.

Oceń artykuł:
1 2 3 4 5
Średnia ocena: 4.0 Liczba głosów: 14
skomentuj
mgryk
[ 11.2017 ]
Z podanych propozycji najbardziej zainteresowała mnie pasta Mochi - najprawdopodobniej dlatego, że swego czasu przyrządzałem z fasoli wegański smalec w związku z czym wiem, że odpowiednio doprawiona fasola potrafi zaskakiwać. Inne dania również wydają się w porządku, ale podejrzewam, że nie potrafiłbym ich przygotować. Składniki niezbędne do ich przygotowania są raczej niedostępne w Polsce...
Magda
[ 10.2017 ]
Orientujecie sie gdzie mozna kupić składniki które można potem użyć do przygotowania japońskiego deserku? Bo skoro można kupic składniki do sushi do do tego również powinny się znaleźć? :)
MISTRZ OYAKATA
Warto poszukać na stronach internetowych lub w sklepach z azjatycką żywnością. Niektóre supermarkety obchodzą też tydzień azjatycki, oferując m.in. japoński asortyment.
Magda
[ 09.2017 ]
Oho. To coś dla mnie. Sama jestem wielką fanką słodyczy i codziennie musze zjeść jakiś deserek. Kuchnię japońską lubię, co jakis czas wybieramy się z mężem do naszej ulubionej knajpki na zestaw sushi, ewentualnie ramen, który ostatnio odkryliśmy. Ale wybór deserów jest ograniczony. Myslałam,że Japończycy po prostu za tym nie przepadają. Widzę, ze jednak restauracjom brakuje po prostu weny :)
Chętnie spróbowałabym ryżowych kulek Dango. Oglądałam kilka japońskich seriali i ten deserek jest tam czesto widoczny (byłam jednak pewna,że to solone kulki ryżu).
Masz pytanie związane z konkursem lub chcesz zgłosić problem? Napisz do nas!
* pole obowiązkowe
Uprzejmie informujemy, że dane osobowe podane w powyższym formularzu będą wykorzystane wyłącznie do udzielenia odpowiedzi przez AJINOMOTO POLAND Sp. z o.o. na niniejszą akcję konkursową.
zamknij
zamknij Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.