PL EN CZ DE EE FR IT LV RO RU
MENU
Powrót

JAK PRZYGOTOWAĆ TEMPURĘ W 6 KROKACH

Japońska kuchnia posiada wiele charakterystycznych, wyśmienitych potraw, które odróżniają ją znacząco od tradycyjnej kuchni europejskiej. Sushi, makarony, owoce morza i ryby to tylko niektóre z dań, które pokochali fani japońskiego jedzenia na całym świecie. Szczyty popularności bije również tempura. Jak przygotować ją w domu?

Historia tempury

Historia tempury jest długa – sięga bowiem aż do XVI wieku. Do Japonii przywędrowała wraz z jezuitami, którzy w XVI wieku przybyli do Kraju Kwitnącej Wiśni na misję z Portugalii. Potrawa była przez nich spożywana w trakcie Suchych Dni (łac. Quatuor Tempora) – stąd nazwa „tempura”. Sposób przyrządzania i smak tempury przypadł do gustu Japończykom. Zasmakowała im tak bardzo, że postanowili na stałe wprowadzić ją do rodzimego menu. Mieszkańcy Japonii osiągnęli w przygotowywaniu tempury perfekcję – stąd powoli zaczęto kojarzyć potrawę właśnie z tym krajem, a nie z Portugalią. Do dziś przepis na japońską tempurę oparty jest na sposobie wypracowanym w okresie Edo.

Co to jest tempura?

Tempurą może stać się niemal wszystko. Najczęściej są to kawałki warzyw, owoców morza, ryb lub mięs obtoczone w charakterystycznym, cienkim i delikatnym cieście, smażone na głębokim oleju. Sekretem tempury jest jej ciasto – chrupiące i lekkie, które pasuje prawie do każdej potrawy. Tempurę zwykle podaje się z sosem tentsuyu (przygotowany na bazie dashi, sosu sojowego, mirin), który dodatkowo podkreśla wyjątkowy smak dania.

Gdzie zjeść dobrą tempurę?

W Japonii znaleźć można miejsca poświęcone tempurze. Podobnie jak w przypadku sushi, również ta potrawa ma swoich mistrzów. Tempura-ya-san, a więc specjalista od przygotowywania tempury, może podać nam to wyjątkowe danie w restauracjach zwanych tempura-ya. Zamawiając tempurę w tego typu restauracji, mistrz stawia przed gościem sos oraz białą rzodkiew daikon. Tempura smażona jest na oczach gości i przynoszona, gdy tylko gorące kawałki są gotowe.

Jak przygotować ciasto na tempurę?

Delikatne i kruche ciasto wymaga odpowiedniego przygotowania. Przypomina ono nieco ciasto naleśnikowe, jest jednak bardziej gęste. Ciasto miesza się szybko – powinny powstawać na nim grudki, które później się wysmażą. Wyróżnia się dwa rodzaje ciasta w zależności od potraw. Do ryb, warzyw oraz mięczaków stosujemy ciasto rzadkie, a do owoców morza i ryb tłustych ciasto gęstsze.

Jak przygotować tempurę w 6 krokach:

  1. Przygotuj lodowatą wodę.
  2. Zmieszaj pół szklanki mąki kukurydzianej i pół szklanki mąki pszennej z wodą, aż ciasto nabierze konsystencji gęstej śmietany.
  3. Rozgrzej olej do około 175-180 stopni w woku lub w głębokiej patelni.
  4. Wcześniej pokrojone kawałki warzyw i ryb osusz, obtocz w cieście i przy pomocy szczypiec kuchennych smaż pojedynczo (lub maksymalnie po dwie – trzy sztuki, tak żeby miały miejsce w woku), wkładając je do gorącego oleju.
  5. Smaż do momentu, aż ciasto stanie się chrupiące.
  6. Odsącz usmażoną tempurę na ręczniku papierowym. Po chwili danie jest gotowe do jedzenia – nie czekamy, aż ostygnie. W wersji alternatywnej do mąki dodać możemy żółtko jajka. Ważne jest, aby ciasto przygotowywane było w ostatniej chwili – i żeby jego temperatura przed smażeniem była jak najniższa. Należy pamiętać o kolejności maczania składników w oleju: zaczynamy od warzyw, a następnie przechodzimy do grzybów, ryb i owoców morza. W ten sposób nie pomieszamy smaku potraw.

Tempura do sushi

Tempura bardzo często serwowana jest wraz z sushi. Smaki obu potraw doskonale ze sobą współgrają. Samo sushi również obtaczać można w delikatnym cieście tempurowym – w takim wypadku gotowe rolki kroi się dopiero po wyjęciu z oleju i osuszeniu na ręczniku papierowym.

Tempura – wyjątkowe japońskie danie

Japończycy osiągnęli mistrzostwo w przygotowywaniu tempury. Każdy, kto chce zasmakować prawdziwej japońskiej kuchni, powinien skusić się na spróbowanie tempury – kruche i delikatne ciasto pasuje niemal do każdej potrawy.

Oceń artykuł:
1 2 3 4 5
Średnia ocena: 4.4 Liczba głosów: 56
skomentuj
Michaśka
[ 06.2018 ]
Dzięki za wszystkie porady :) W ten weekend zamierzam przystąpić właśnie do eksperymentów z tempurą.
MISTRZ OYAKATA
Polcam tempurę z sushi - pycha ! :)
Macin
[ 06.2018 ]
Przyrządzenie tempury wcale nie jest takie problematyczne. Ciasto nie musi być idealnie gładkie – nawet jak wyjdą Ci grudki to będą chrupkie po usmażeniu. I jest to nawet smaczniejsze :) Trudnością może być właściwe rozgrzanie oleju i smażenie – dostatecznie szybkie, by ciasto się nie przypaliło i wystarczająco długie, aby kawałki w środku nie były surowe. Nie jestem w stanie tutaj napisać jaka powinna być idealna temperatura, trzeba wyczuć. Jednak jeśli na co dzień smażycie na przyklad pączki czy placki ziemniaczane to powinniście wiedzieć jaka będzie odpowiednia temperatura. Po przygotowaniu to co usmażyliśmy dobrze jest położyć na papierowym ręczniku. Tak aby wchłonął zbędny tłuszcz.
MISTRZ OYAKATA
Zgadza się, etap smażenia tempury jest również bardzo ważny i najlepiej smakuje ona na gorąco :)
Kaśka
[ 06.2018 ]
Sushi w tempurze to moje ulubione sushi. Zawsze lubiłam sushi, ale jak zamawiałam sobie je w restauracjach, wybierałam tradycyjną wersję ( w koncu sushi w tempurze jst o wiele droższe niż zwykłe sushi) . Jednak raz za granicą spróbowałam i.... Aktualnie nie wyobrazam sobie zestawu bez kawałków sushi w tempurze.
Swoją drogą to przydałoby się wreszcie nauczyć robić sushi samodzielnie. Oglądałam filmiki i przygotowanie podstawowego sushi nie wydaje się takie bardzo trudne....
MISTRZ OYAKATA
Z czasem na pewno dojdziesz do perfekcji i zaczniesz przygotowywać sushi, takie, jakie najbardziej lubisz.
japaneska
[ 01.2018 ]
Pierwszy raz tempurę robiłam właśnie z sushi. Jednak jest to o wiele bardziej uniwersalna panierka i możecie jej użyć praktycznie do wszystkiego. U mnie hitem jest ser pleśniowy w tempurze :)
żabka
[ 12.2017 ]
do @myszkamini
sushi musiało się rozpaść. należy je smażyć w tempurze w całości, w rolkach, a dopiero potem pokroić. domyślam się, że skoro były kupne, to już w kawałkach
POKAŻ WIĘCEJ
Masz pytanie związane z konkursem lub chcesz zgłosić problem? Napisz do nas!
* pole obowiązkowe
Uprzejmie informujemy, że dane osobowe podane w powyższym formularzu będą wykorzystane wyłącznie do udzielenia odpowiedzi przez AJINOMOTO POLAND Sp. z o.o. na niniejszą akcję konkursową.
zamknij
zamknij Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.