PL EN DE EE
MENU
Powrót

JAK PRZYGOTOWAĆ RYŻ DO SUSHI?

Sushi, to jedna z najbardziej charakterystycznych i niezwykle popularnych potraw japońskiej kuchni. Potrawa, w skład której wchodzą surowe ryby, warzywa, prasowane algi oraz specyficzny rodzaj ryżu, podbiła serca smakoszy na całym świecie. Czym charakteryzuje się ryż do sushi i czym różni się od rodzaju klasycznego?

Ryż do sushi – charakterystyka

Sushi składa się z gotowanego i zaprawionego octem ryżu z dodatkiem jajek, ryb, warzyw, grzybów, owoców morza czy wodorostów nori. W restauracjach sushi przygotowywane jest „na żywo”, ze względu na krótki termin przydatności do spożycia potrawy. Shari, to rodzaj zakwaszonego ryżu, którego Japończycy używają, aby przyrządzić wyśmienite sushi. Ryż, który wykorzystuje się do przygotowania tej znanej na całym świecie, japońskiej potrawy, nieco różni się od gotowanego w sposób klasyczny dodatku do dań. Shari przygotowuje się zawsze z jednego rodzaju ryżu – mieszanie gatunków jest kategorycznie zabronione. Istotny jest sam sposób przygotowania shari – ryż do sushi różni się bowiem np. od ryżu, który dodaje się do potraw indyjskich. Ziarna ryżu krótko ziarnistego osiągają długość około 5 mm i przybierają lekko okrągły kształt. Dzięki wysokiej zawartości amylopektyny ziarenka po ugotowaniu z łatwością się sklejają, co sprawia, że przyrządzenie sushi staje się prostsze.

Jaki rodzaj ryżu do sushi wybrać?

Wybór odpowiedniego rodzaju ryżu ma bardzo duże znaczenie dla ostatecznego efektu naszej potrawy. Sushi, które skomponowane zostało w sposób niewłaściwy lub przy użyciu innego niż zalecany rodzaju ryżu, na pewno nie będzie wyglądać ani smakować tak dobrze, jak przy użyciu shari. Wbrew niektórym opinii, ryż do sushi nie powinien być długoziarnisty. Powinniśmy wybrać ten z gatunku okrągłych, krótkoziarnistych, tzw. „mlecznych” – będzie nam z niego łatwiej uformować nasze sushi w charakterystyczny kształt. Poza wyborem ryżu, istotne jest również zaopatrzenie się w wysokiej jakości ocet ryżowy, niezbędny do przygotowania shari we właściwy sposób.

Jak przygotować ryż do sushi w domu?

Aby przygotować poprawnie ryż do sushi w domowych warunkach, należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach, które odróżniają ten rodzaj potrawy od innych, charakterystycznych choćby dla kuchni indyjskiej czy chińskiej. Proporcje powinny przedstawiać się następująco: na szklankę ryżu wlewamy szklankę wody wzbogaconą o 1/5 szklanki. W Japonii ryż gotuje się w specjalnych garnkach, przeznaczonych do tego właśnie celu. W garnku tradycyjnym ryż gotujemy po uprzednim dokładnym wypłukaniu go w zimnej wodzie (płuczemy dotąd, dokąd woda nie stanie się przezroczysta). Zalany wodą ryż odstawiamy na 10 minut, po czym nakrywamy go przykrywką, (po zagotowaniu wyciągamy go i gotujemy ryż jeszcze przez 10 minut). Następnie przykryty ryż odstawiamy na 10-15 minut (nie ściągając pokrywki). Gotowy ryż przesypujemy do misy i dodajemy zaprawę octową, delikatnie mieszając. Zanim przystąpimy do przygotowywania sushi, ryż należy ostudzić. Zaprawę do sushi przygotowujemy w trakcie gotowania ryżu w proporcjach – 3 łyżki octu ryżowego, ½ łyżeczki soli oraz 2 łyżeczki cukru na szklankę suchego ryżu. Składniki mieszamy, aż sól i cukier rozpuszczą się. Dopuszczalne jest podgrzanie zaprawy na małym ogniu (nie należy jednak doprowadzać do gotowania wody) i wystudzenie jej. Należy podkreślić, że dobór proporcji składników powinien zależeć również od indywidualnych upodobań, dlatego każdy, kto przyrządza sushi, powinien wypracować własny system (np. większa ilość cukru, większa ilość soli itp.), aby trafić w swój smak i kulinarne gusta.

Podstawowe błędy

Najczęściej popełnianym błędem podczas przygotowywania ryżu do sushi jest wybór niewłaściwych składników. Ryż długoziarnisty, ciemny lub mieszanie kilku rodzajów ryżu sprawia, że przygotowanie sushi jest znacznie utrudnione, a smak i efekt końcowy niezadowalające. Do błędów zaliczamy również pominięcie płukania ryżu, nie wystudzenie go po ugotowaniu, dodawanie soli do wody lub mieszanie w trakcie gotowania, gotowanie bez pokrycia lub w nieodpowiednich proporcjach, pominięcie zaprawienia ryżu po ugotowaniu czy zbyt długi czas gotowania. Kiedy jednak bierzemy pod uwagę podstawowe zasady przygotowywania sushi, dobrze dobrany i prawidłowo ugotowany ryż do sushi z pewnością spełni nasze oczekiwania.

Oceń artykuł:
1 2 3 4 5
Średnia ocena: 4.0 Liczba głosów: 39
skomentuj
Lizza
[ 06.2018 ]
Oj ja również kiedyś próbowałam zrobić sushi ze zwykłego ryżu :D Nie udało sie. Wyszło nie sushi ale sałatka ryżowa z łososiem.
MISTRZ OYAKATA
Dlatego tak ważny jest odpowiedni wybór ryżu. Zastosowanie porad z artykułu powinno pomóc :)
Julia
[ 06.2018 ]
Dzięki za pomysł na przekąskę :) Zbliżają się urodziny męża, będzie okazja, aby przystąpić do eksperymentów.
MISTRZ OYAKATA
Z pewnością będzie zachwycony :)
Miria
[ 06.2018 ]
Najlepiej jest samodzielnie skomponowac sobie taki zestaw :) Wyjdzie trochę drożej niż w przypadku gotowych zestawów. Jednak będzie bardziej kompleksowy.
MISTRZ OYAKATA
Zgadza się, taki zestaw zdecydowanie poszerzy kulinarne możliwości :)
aksamitka
[ 01.2018 ]
Och pamiętam pierwszy raz jak zabrałam się za przygotowanie sushi. KUpiłam niby wszystko co było mi potrzebne. Ugotowałam ryż i okazało się,że .... zupełnie nie chce się skleić oraz rozpada się. Dopiero potem doczytałam,że musi być to specjalny gatunek ryżu do sushi. A ja w swojej niewiedzy kupiłam ryż paraboiled ;) A i polecam zacząć przygotowywanie sushi od zwyklego, prostego maki. Skomplikowane rolki zostawcie sobie na później kiedy już zdobędziecie pewne doświadczenie.
lena
[ 04.2017 ]
Już od kilku dobrych lat zabieram się za przygotowanie sushi ! Z mężem uwielbiamy japońską kuchnię . Sushi jest jedną z naszych ulubionych potraw. Widziałam bardzo wiele filmów na temat przygotowywania i wydaje mi się,ze klasyczne maki albo futomaki nie powinno być aż takie problematyczne.....
Szkoda tylko, że wymaga to na początku nie lada inwestycji. Trzeba kupić matę do zawijania sushi, ryż , inne dodatki ( jeśli chce się zrobić coś bardziej skomplikowanego niż sam ryż z łososiem.....).

W smaku o wiele bardziej wolę słone sushi. W moim mieście jest restauracja sushi, w której podają słodki ryż i to mi średnio odpowiada.
MISTRZ OYAKATA
Zestaw startowy do sushi potrafi faktycznie być nieco droższy ale gwarantuję, że taka inwestycja się opłaci :)
Masz pytanie związane z konkursem lub chcesz zgłosić problem? Napisz do nas!
* pole obowiązkowe
Uprzejmie informujemy, że dane osobowe podane w powyższym formularzu będą wykorzystane wyłącznie do udzielenia odpowiedzi przez AJINOMOTO POLAND Sp. z o.o. na niniejszą akcję konkursową.
zamknij
zamknij Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.