PL EN DE EE
MENU
Powrót

JAK PRAWIDŁOWO JEŚĆ PAŁECZKAMI?

Ludzie z całego świata pokochali japońską kuchnię. Sushi, ramen czy udon, a także wiele innych japońskich przysmaków na stale zagościło w menu europejskich restauracji. Japońska kultura i kuchnia licznych zwolenników znajduje również w Polsce. Jeśli jednak chodzi o samą technikę spożywania posiłków – wielu z nas nie posiada wiedzy na temat sposobu jedzenia japońskich potraw.

Pałeczki japońskie

Japońskie pałeczki (jap. hashi), a więc dalekowschodni odpowiednik sztućcy, którymi spożywane są pokarmy, to dwa drążki o określonej długości, wykonane z drewna lub bambusa, porcelany, kości, metalu, kości słoniowej, oszlifowane i niekiedy pokrywane zdobieniami. Zdarza się, że pałeczki wykonuje się z metali szlachetnych, takich jak złoto czy srebro. Jest to produkt znacznie droższy, niż pałeczki wykonane z plastiku, bambusa czy drewna – stanowią tym samym towar luksusowy. Popularne są na całym świecie, najczęściej stosuje się je jednak w kuchni pochodzenia azjatyckiego. Pałeczki występują w dwóch długościach – krótszej, używanej zarówno do jedzenia, jak i do gotowania oraz dłuższej, ok. 30-40 centymetrowej, stosowanej do smażenia lub gotowania. Najczęściej spotykane są jednorazowe pałeczki (jap. waribashi) wykonane z drewna lub bambusa (zawsze połączone ze sobą – każdy sam rozrywa je przed posiłkiem, dzięki czemu ma gwarancję, że były one nieużywane). Nie przewodzą one ciepła, przez co wpływają na komfort jedzenia, bardzo często są też lakierowane i zdobione. Pałeczki wykonane z metalu często dodatkowo karbuje się na końcach, służących do chwytania posiłku – po to, by ryż i przygotowane potrawy nie wyślizgiwały się z ich objęcia. Drewniane i bambusowe pałeczki lakieruje się ponadto, by stały się one wodoodporne.

Jak jeść pałeczkami?

Nagminne pytanie, które zadają sobie Europejczycy wybierając się do japońskich restauracji, brzmi „jak jeść sushi pałeczkami?” i jak w ogóle trzymać i posługiwać się tym specyficznym rodzajem sztućcy. Samo jedzenie pałeczkami nie jest trudne i łatwo się go nauczyć, podążając za kilkoma prostymi wskazówkami. Trzy punkty, jakie trzeba mieć na uwadze, przystępując do posiłku, który chcemy spożyć przy pomocy pałeczek, to:

  1. Jedną z pałeczek, która będzie stanowiła nieruchomą „podstawę”, wkładamy między palec wskazujący a kciuk, a przytrzymujemy palcami serdecznym i środkowym.
  2. Drugą, ruchomą pałeczkę umiejscawiamy równolegle do nieruchomej i przytrzymujemy kciukiem oraz palcem wskazującym.
  3. Przy pomocy górnej pałeczki chwytamy jedzenie, opierając je o pałeczkę nieruchomą. W wykonywaniu manewrów pomagają nam kciuk oraz palec wskazujący.

Przestrzegając powyższych wskazówek z powodzeniem powinniśmy zjeść nasz japoński posiłek w tradycyjnym stylu.

Technika jedzenia pałeczkami

Gdy wiemy już, jak trzymać pałeczki do jedzenia, powinniśmy zwrócić uwagę jeszcze na kilka detali. Japończycy bardzo dużą wagę przywiązują do samej techniki spożywania posiłków, w tym do zasad savoir-vivre’u, których omijanie postrzegane może być jako nietakt i grozi narażeniem się na śmieszność. Nie powinniśmy zatem bawić się ani wymachiwać pałeczkami, oblizywać ich, wbijać w jedzenie (kojarzy się to ze składaniem ofiary zmarłym), wskazywać nimi na przedmioty lub ludzi oraz trzymać ich w zamkniętej pięści.

Oceń artykuł:
1 2 3 4 5
Średnia ocena: 4.1 Liczba głosów: 22
skomentuj
Japan girl
[ 04.2019 ]
Ja jutro idę na japonskie jedzenie
MISTRZ OYAKATA
Ja mam japońskie jedzenie prawie codziennie :)
tropea
[ 01.2018 ]
Oho jeszcze nie spróbowałam tego sposobu z wiązaniem gumką recepturką.Ale podobnie ja kolezanka miewam problem z jedzeniem pałeczkami. Niby można jeść palcami, ale jednak troche głupio byłoby mi tak robić w restauracji gdzie każdy je pałeczkami Mój mąż super sobie z tym radzi, tak jakby urodził się Azjatą :D
Za to w domu jem palcami. Ostatnio robię sushi praktycznie co tydzień.
Quint
[ 11.2017 ]
W jednym z Poznańskich Sushi Barów (Kyokai) jest właśnie metoda z kawałkiem drewna zastosowana.
florence
[ 04.2017 ]
Próbowałam wiele razy jeść pałeczkami. No jakoś mi to wychodzi, ale żeby sprawiało mi to przyjemność to nie..... Pewnie wymagałoby to ode mnie sporo praktyki aby rzeczywiście nauczyć się jeść tak jak rodowici Japończycy.
Poza tym sushi można jeść równie dobrze palcami. Przyjrzałam się pewnego dnia Azjatom odwiedzającym moją ulubioną restaurację japońską. I wielu z nich je własnie za pomocą palców.
MISTRZ OYAKATA
Najważniejsze, żeby smakowało :) Na dobry początek nauki możesz związać końce pałeczek gumką recepturką i przełożyć kawałkiem drewna pomiędzy pałeczki.
Masz pytanie związane z konkursem lub chcesz zgłosić problem? Napisz do nas!
* pole obowiązkowe
Uprzejmie informujemy, że dane osobowe podane w powyższym formularzu będą wykorzystane wyłącznie do udzielenia odpowiedzi przez AJINOMOTO POLAND Sp. z o.o. na niniejszą akcję konkursową.
zamknij
zamknij Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.