PL EN DE EE
MENU
Powrót

CHIRASHI-ZUSHI, CZYLI MISKA PEŁNA RYB I RYŻU

Każda kuchnia świata szczyci się własnymi tradycyjnymi potrawami, których nie sposób podrobić. Podobnie jest w przypadku specjałów z Kraju Kwitnącej Wiśni. Istnieje kilka przepisów z japońskiej kuchni, których koniecznie trzeba spróbować. Na pierwszym planie pojawiają się oczywiście sushi, tempura, czy chicken ramen. Zupełnie odmiennym, ale równie wyśmienitym daniem japońskich kucharzy jest kolorowa miska pełna ryżu i ryb. Jakie są rodzaje i jak przyrządzać chirashi-zushi?

Chirashi-zushi co to takiego?

Chirashi-zushi (散らし寿司) to jedno z tradycyjnych dań kuchni japońskiej. Słowem, które je doskonale określa jest – rozproszenie, czy też rozsypanie. Miska mieszanki ryżu oraz różnych ryb, posypana z góry typowymi dla Dalekiego Wschodu dodatkami smakuje podobnie, jak sushi. Z tą różnicą, że rozmaitość smaków zmienia się przy każdym kęsie. Dlatego mianem chirashi-zushi wyraża się również sposób podawania sushi bez zawijania. Jest to doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy pragną stworzyć danie szyte na miarę indywidualnych upodobań kulinarnych.

Chirashi-zushi - sushi na szybko

Nie wszystkie restauracje specjalizujące się w kuchni Dalekiego Wschodu potrafią zaspokoić oczekiwania kulinarne odnośnie smaku sushi. Jeśli najdzie nas ochota właśnie na sushi, błyskawicznie można przygotować je samemu. Najbardziej pracochłonne, a przy tym wymagające odpowiedniej techniki wydaje się zawijanie. W związku z tym warto z niego zrezygnować i przygotować chirashi-zushi.

Gotowanie ryżu to najdłuższy etap przyrządzania tej potrawy. W zależności od rodzaju zajmuje to ok. 10-20 minut. Warto zastosować wówczas specjalny ryż do sushi. Będzie miał mniejsze ziarna i większą kleistość, dzięki temu nada daniu typowej japońskiej konsystencji.

Następny krok to przygotowanie octu ryżowego z cukrem oraz solą. Składniki należy podgrzać na ogniu i dokładnie rozmieszać. Tak sporządzoną zaprawą można polać ugotowany ryż. Przedostatni krok to wybór dodatków spośród m.in.: ryb, owoców morza, grzybów shiitake, tofu, tamagoyaki, wasabi, czy różnego rodzaju świeżych warzyw. W tej kwestii można zdać się na zupełną dowolność. Ostatni etap to rodzaj podania specjału. Wyróżnia się wówczas dwie wariacje Edomae chirashi zushi oraz Kaisen chirashi-zushi.

Edomae chirashi zushi – jak podawać?

Rodzaj podawania edomae chirashi-zushi (江戸前ちらし寿司) zwany jest inaczej stylem tokijiskim (江戸前 - edomae) lub sushi w stylu Edo (江戸前寿司 - edo mae zushi). Odmiana ta oczywiście wywodzi się z okresu Edo i ma z nim wiele wspólnego. Zapracowani, niecierpliwi i żyjący wówczas w pośpiechu ludzie nie mieli czasu na tworzenie wykwintnych kompozycji. Stąd też wzięło się charakterystyczne ułożenie ryżu na spodzie miski, a na wierzchu plastrów ryb, owoców morza, warzyw i innych dodatków. Ten sposób podawania jest popularny w całej Japonii, ale również w zachodnich restauracjach. Współcześnie w lokalach górną warstwę edomae chirashi zushi układa się bardzo starannie, wedle określonej sekwencji.

Kaisen chirashi-zushi – jak podawać?

Kaisen chirashi-zushi (海鮮ちらし寿司) to drugi rodzaj podania chirashi-zushi. Do jego przygotowania również służy dowolność wyboru składników. Jednak częściej się sięga po sezonowe świeże warzywa. Ponadto jego serwowanie wygada nieco inaczej. Górna warstwa składników nie jest skrupulatnie ułożona. Wręcz przeciwnie Kaisen chirashi-zushi to zupełna mieszanka ryżu warzyw i ryb. Warto zaznaczyć, że w niektórych japońskich restauracjach można spotkać się z nazwą Kaisen Don (海鮮 丼), oznacza to, że do przygotowania użyto zwykłego ryżu, a nie specjalnego ryżu do sushi.

Chirashi-zushi na specjalne okazje

Rozsypane sushi często podaje się w Japonii podczas szczególnych uroczystości, wydarzeń, czy festiwali. 3 marca co roku organizowany jest festiwal lalek (雛祭 – hinamatsuri). Tego dnia swoje święto w Japonii obchodzą również dziewczęta. Japończycy żywo świętują to wydarzenie, pijąc sake i zajadając się typowymi dla tych wydarzeń pysznościami jak sakura-mochi (ryżowe ciastka z nadzieniem fasolowym), fasolkami azuki i w końcu pełnym aromatów chirashi-zushi. W zależności od regionu świętowania można spotkać się z innymi nazwami np. Gomoku Sushi (五 目 寿司), Gomoku Chirashi (五 目 ち ら し) lub Bara Sushi (ば ら 寿司).

Uniwersalność chirashi-zushi

Największą zaletą tego dania jest to, że można je indywidualnie dostosować do każdego podniebienia. Używając różnego rodzaju składników, danie sprawdzi się również, jako wersja wegetariańska. Swoboda mieszania dodatków łatwo pozwala rozdzielić porcje na kilka odmian smakowych. Do każdej miski można dodać inne składniki. Dla urozmaicenia warto serwować ten specjał z sosem sojowym, sezamem białym lub czarnym czy wasabi. Różne wariacje doskonale sprawdzą się na przyjęciach, na których z pewnością, nie zabraknie gościa z wyrafinowanym gustem kulinarnym. Warto być wtedy przygotowanym podając kilka rodzajów chirashi-zsuhi.

Oceń artykuł:
1 2 3 4 5
Średnia ocena: 5.0 Liczba głosów: 4
skomentuj
Masz pytanie związane z konkursem lub chcesz zgłosić problem? Napisz do nas!
* pole obowiązkowe
Uprzejmie informujemy, że dane osobowe podane w powyższym formularzu będą wykorzystane wyłącznie do udzielenia odpowiedzi przez AJINOMOTO POLAND Sp. z o.o. na niniejszą akcję konkursową.
zamknij
zamknij Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.