PL DE EE EN
MENU
Powrót

4 NAJPOPULARNIEJSZE POTRAWY JAPOŃSKIE

Kuchnia japońska podbija serca smakoszy z całego świata. Przysmaki z Kraju Kwitnącej Wiśni znalazły swoich zwolenników również w Europie i Polsce. Dieta japońska jest niezwykle zróżnicowana i bogata, jednak największą popularnością cieszą się wybrane potrawy i dania. Sushi, dango, onigiri i daifuku to jedne z dań, po które najczęściej sięgają sami Japończycy.

Popularne japońskie potrawy

Najpopularniejsze japońskie dania odznaczają się zwykle delikatnym smakiem. Japończycy wyznają zasadę, według której nie nadużywają przypraw – potrawy japońskie charakteryzuje zrównoważony smak i aromat. Każdy, kto zdecyduje się danie zjeść, może samodzielnie doprawić potrawę według własnych potrzeb. Japończycy wychodzą jednak z założenia, że nadmierna ilość przypraw powoduje jedynie utratę pierwotnego smaku przygotowanego pieczołowicie dania. Do najpopularniejszych dań spożywanych w Japonii zalicza się między innymi sushi, onigiri, dango i daifuku.

Sushi – najpopularniejsze japońskie danie

Sushi to potrawa znana na całym świecie. Danie to bez wątpienia znaleźć można pośród najpopularniejszych japońskich dań. Charakterystyczne, niewielkie owalne porcje ryżu zawinięte w liście wodorostów lub spożywane samodzielnie, faszerowane dodatkami, takimi jak surowe ryby, warzywa czy owoce morza podaje się z dodatkami w postaci marynowanego imbiru, sosu sojowego oraz japońskiego chrzanu wasabi. Sushi najczęściej spożywa się popijając zieloną herbatę. Porcje można jeść przy pomocy pałeczek lub palcami.

Onigiri

Innym popularnym w Japonii oraz poza jej granicami daniem jest onigiri. Bazę tego dania również, tak jak w przypadku sushi, stanowi ryż – nie bez powodu onigiri nazywa się bowiem „ryżową kanapką”. Ryż używany do sporządzania onigiri jest okrągły (ten sam, którego do przygotowania sushi). Onigiri ma trójkątny kształt i często bywa zawinięte od spodu w nori – rodzaj jadalnych wodorostów. Onigiri faszeruje się rybami, owocami morza, ikrą lub umeboshi (morela japońska). Bardzo często onigiri dekoruje się w zabawny sposób, np. upodabniając je do zwierząt lub postaci znanych z bajek. Początkowo był to zwyczaj stosowany przez rodziców, którzy próbowali w ten sposób zachęcić dzieci do jedzenia. Obecnie dekorowane onigiri to przysmak także dorosłych.

Dango

Kolejną charakterystyczną potrawą znaną z Kraju Kwitnącej Wiśni jest dango, a więc niewielkich rozmiarów kluski wytwarzane z mąki ryżowej (jap. mochiko). Podobnie jak w przypadku sushi, dango często spożywa się w towarzystwie zielonej herbaty. Dango podaje się nabite na specjalne szpadki, zazwyczaj po trzy lub cztery. Wielość rodzajów dango sprawia, że potrawę można jeść przez cały rok, urozmaicając smak potrawy. Najpopularniejsze rodzaje dango to między innymi: chichi-dango (spożywane w formie deseru), botchan-dango (barwione kluseczki podawane w trzech kolorach), goma-dango (wzbogacone ziarnami sezamu), hanami-dango (spożywane jedynie w trakcie święta Hanami), kushi-dango (podawane na patyku), anko-dango (podawane ze słodką pastą azuki).

Daifuku

Daifuku to popularna potrawa, przygotowywana z ciasta ryżowego (mochi), faszerowana słodkim wsadem. Daifuku występuje w wielu wariacjach i kolorach – białym, zielonym lub jasnoróżowym. Nazwa „daifuku” oznacza w wolnym tłumaczeniu „wielkie szczęście” lub „źródło powodzenia”. Japończycy obdarowują się często tą popularną potrawą przy okazji specjalnych uroczystości. Daifuku wypełnia się anko – słodką pastą z czerwonej fasoli urozmaicaną następnie miodem lub cukrem.

Najpopularniejsze japońskie dania

Japonia słynie ze swej wykwintnej, wybornej kuchni. Dania komponowane przez Japończyków zdobywają popularność na całym świecie, pociągając za sobą coraz większą liczbę zwolenników. Oryginalny smak dań takich jak sushi czy onigiri oraz ciekawy sposób podania potraw sprawia, że posiłki są przyjemnością nie tylko dla podniebienia, ale i dla oczu.

Oceń artykuł:
1 2 3 4 5
Średnia ocena: 4.8 Liczba głosów: 20
skomentuj
Eternal
[ 06.2018 ]
Niestety, ale do tej pory miałam okazję spróbować jedynie sushi. Nic innego :) Długo musiała mnie namawiać moja koleżanka, zanim wybrałam się z nią na taką przekąskę. Nie wyobrazałam sobie jedzenia surowej ryby. Jednak jak spróbowałam to od razu mi posmakowało. Nie jest to wprawdzie moje ulubione danie, ale raz na jakiś czas lubię się wybrać i przekąsić.
Poza tym my w Polsce również jemy surowe ryby, na przykład w postaci śledzia.
MISTRZ OYAKATA
Japońska kuchnia to kopalnia naprawdę niesamowitych samków, daltego warto próbować innych potraw i dać sie zaskoczyć.
Mia
[ 06.2018 ]
Sushi jadłam ( pycha, raz na jakiś czas lubię wybrać się z mężem do baru)
Onigiri również jadłam, spróbowałam niedawno. Nie smakowało mi ponieważ było suche. Nie wiem czy taka jest to po prostu potrawa czy po prostu miałam nieszczęście trafić akurat na taki kawałek...
O Dangu i Daifuku nie słyszałam. Czy coś takiego mozna kupić w ogóle w Polsce?

Dziwi mnie, ze w zestawieniu nie ma ramenu :) Szczególnie, że w ostatnim czasie wiele restauracji japońskich w Polsce reklamuje to danie.
MISTRZ OYAKATA
Dangu i Daifuku zawsze możesz spróbować sama przyrządzić :)
kasiula
[ 01.2018 ]
Daigo widziałam często na filmach japońskich oraz w mangach. Jesli widzi się rodzinę przy obiedzie to najpewniej zapychają się właśnie tym ;) Sushi widzi się trochę rzadziej. O daifuku nie słyszałam natomiast i nie widziałam.
Ciekawa jestem czy są w Polsce restauracje w ktorych mozna kupić rózne dania japońskie,a nie tylko sushi. W moim Lublinie niby restauracji jest sporo, ale w każdej z nich jest jedynie sushi w wielu odmianach. Innych potraw japońskich nie spotkałam. No może poza ramenem i zupą miso ;)
Masz pytanie związane z konkursem lub chcesz zgłosić problem? Napisz do nas!
* pole obowiązkowe
Uprzejmie informujemy, że dane osobowe podane w powyższym formularzu będą wykorzystane wyłącznie do udzielenia odpowiedzi przez AJINOMOTO POLAND Sp. z o.o. na niniejszą akcję konkursową.
zamknij
zamknij Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.