KUCHNIA JAPOŃSKA

TRADYCYJNY JAPOŃSKI OBIAD. POMYSŁY NA POTRAWY

Kto z nas nie ma od czasu do czasu ochoty na japońską kuchnię? W końcu jest ona jedną z najzdrowszych i jedną z najsmaczniejszych na świecie. Nie zawsze jednak, aby zaspokoić apetyt musimy zamawiać gotowe potrawy – bardzo często jesteśmy w stanie przygotować tradycyjny, japoński obiad dla całej rodziny w domowych warunkach.

Tradycyjny japoński obiad

Japończycy podchodzą do posiłków spożywanych w gronie rodzinnym w bardzo tradycyjny sposób. Jednocześnie tradycja ta wzbudza wiele zainteresowania i ciekawości wśród mieszkańców pozostałych części świata. Wielu Europejczyków od czasu do czasu pozwala sobie na aranżację domowego posiłku właśnie w stylu japońskim – nie tylko ze względu na smak potraw, ale na sam ceremoniał ich spożywania. Tradycyjny, wielodaniowy japoński posiłek zwany jest w Kraju Kwitnącej Wiśni „ichiju – sansai”. Na domowy japoński obiad składa się wiele dań, rozłożonych na niewielkie porcje.

Potrawy na japoński obiad

Na tradycyjnym japońskim stole nie może zabraknąć ryżu i makaronów. Bardzo popularne są makarony – udon i soba oraz ryż typu gohan. Typowy japoński obiad (jap. ichiju – sansai), składa się z ryżu, zupy oraz trzech dań. Każda potrawa na stole Japończyka różni się od siebie – znajdziemy tam dania gotowane, smażone, grillowane i surowe. W tradycyjnej japońskiej kuchni używa się stosunkowo niewiele przypraw. Japończycy dbają, by żadna z potraw nie była zbyt ostra ani przesolona. Na japońskich stołach znajdziemy mięsa, ryby, owoce morza oraz warzywa. Na deser Japończycy sięgają natomiast po lody z zielonej herbaty.

Uczta dla oczu i podniebienia

Japończycy niezwykle dużą wagę przywiązują do estetyki serwowanych dań. Ze względu na to, że w Japonii je się pałeczkami, niemal wszystkie potrawy krojone są na małe kawałki, które z łatwością zmieszczą się konsumującemu do ust. Japońskie gospodynie przygotowują dania tak, by najpierw można było zjadać je wzrokiem, a dopiero później smakować w sposób rzeczywisty. Nie bez powodu więc często japońskie potrawy mają kształt postaci, zwierząt lub układają się w konkretne, kolorowe wzory.

Szybki japoński obiad

Kuchnia japońska jest prosta i stosunkowo szybka w przygotowaniu. Więcej czasu zdecydowanie zajmuje przyrządzenie bardziej skomplikowanych dań, takich jak sushi, które wymaga wiedzy na temat japońskich tradycji kuchennych. Jednak skomponowanie prostego obiadu, składającego się z ryżu i dania z makaronem udon (np. warzyw podawanych w sosie sezamowym) nie wymaga wysokich umiejętności kulinarnych ani dużej ilości czasu. Gdy brakuje czasu na przygotowanie wykwintnego, japońskiego, wielodaniowego obiadu, można sięgnąć również po jego prostą wersję i wybrać jedno z japońskich dań instant OYAKATA, inspirowane kuchnią Kraju Kwitnącej Wiśni.

pozostałe ARTYKUŁY