KUCHNIA JAPOŃSKA

RYBA PO JAPOŃSKU. NAJPOPULARNIEJSZE DANIA RYBNE

Japońska kuchnia cieszy się popularnością na całym świecie. Coraz więcej krajów zachodnich inspiruje się kulinarnymi pomysłami zaczerpniętymi z książek kucharskich Kraju Kwitnącej Wiśni. Oprócz najpopularniejszych dań japońskich, takich jak sushi, sashimi czy ramen, zwolenników zyskują także potrawy innego rodzaju. Wybór często pada na dania z ryb, które w japońskiej kuchni są niezwykle istotne.

Japońskie dania rybne

Ryby stanowią bardzo duży procent pożywienia Japończyków. Szacuje się, że w Japonii zjada się znacznie więcej ryb i owoców morza niż w jakimkolwiek innym kraju. Japończycy spożywają około 27 kilogramów żywności pochodzenia morskiego na osobę w przeciągu roku. Apetyt mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni na ryby stanowi zmartwienie ekologów – istnieje bowiem obawa, że w wyniku nieustannych połowów naturalna ilość morskich stworzeń w oceanach może ulec drastycznej redukcji. Ryby w Japonii jedzone są na surowo, na zimno, na ciepło, w towarzystwie zup, warzyw lub tempury. Do najpopularniejszych japońskich dań rybnych należą:

Nizakana: ryba maczana w słodkim sosie sojowym (często występująca w menu pod nazwą nitsuke).

Sashimi: surowe, cienko pokrojone kawałki ryb wraz z dodatkami, podawane z sosem sojowym i prostymi dodatkami, takimi jak wasabi

Ryba Fugu: kawałki trującej ryby rozdymki (często śmiertelnie) to specyficzny specjał kuchni japońskiej. Rybę fugu mogą przygotowywać tylko licencjonowani kucharze.

Tataki: surowy lub bardzo krwisty stek z tuńczyka, obsmażany na zewnątrz lub pokrojona surowa ryba (sardynki, makrele), podawane z pastą czosnkową, cebulą i imbirem.

Tsukudani: bardzo małe ryby, skorupiaki podawane w towarzystwie wodorostów, skąpane w słodzonej soi.

Himono: suszona ryba, często aji (japoński rodzaj makreli), tradycyjnie serwowana jako śniadanie w towarzystwie ryżu, zupy miso i pikli.

Yakimono: dania z ryb, owoców morza (a także drobiu i mięs), które piecze się na ruszcie bądź podgrzewa węglem na drewnianym grillu.

Nanbanzuke: typowo japońskie danie rybne, przyrządzane z wakasagi lub makreli, które smaży się, a następnie marynuje w occie oraz innych składnikach.

Ryba po japońsku

Popularną rybę po japońsku można przyrządzić na różne sposoby. Podaje się ją w wersji na słodko, na zimno oraz na ciepło. Kuchnia azjatycka różni się od tradycyjnych smaków zachodnich, dlatego smak potrawy z ryby w wersji japońskiej będzie z pewnością bardziej intensywny, niż tradycyjnej, polskiej ryby po grecku. Orientalna wersja przygotowywana jest wraz z papryką i ogórkami w zalewie octowej.

Ryby w japońskiej kuchni

W japońskiej kuchni znaleźć można wiele egzotycznych i niespotykanych w europejskich restauracjach potraw. Wśród dań rybnych, serwowanych w Japonii odnajdziemy męską odmianę kawioru, owoce morza, które zjadane są „na żywo”, mięso wieloryba, latające ryby, żabnice, a nawet meduzy. Miłośnicy „morskiej” kuchni z pewnością znajdą więc w Kraju Kwitnącej Wiśni coś dla siebie.

pozostałe ARTYKUŁY