EN
MENU

Kuchnia japońska

Japońska dieta uważana jest za najzdrowszą na świecie. Właśnie dlatego Mistrz OYAKATA zebrał wszystkie istotne informacje na temat japońskiej kuchni w jednym miejscu! W dziale Kuchnia japońska znajdziesz najpopularniejsze potrawy, sposoby ich przygotowania oraz wiele ciekawostek kulinarnych. Poznasz także zwyczaje oraz tradycje związanie z jedzeniem w Kraju Kwitnącej Wiśni. Nie wiesz, jak jeść pałeczkami? Mistrz Cię tego nauczy!

JAPOŃSKA MATCHA - ZIELONA HERBATA W PROSZKU
Skarbnica antyoksydantów, witamin i składników odżywczych. Eliksir młodości i sposób na osiągnięcie idealnej równowagi między spokojem i pobudzeniem. Nie bez powodu matcha bywa nazywana „zielonym…
TEPPANYAKI – JAPOŃSKI GRILL
Płonący stół, orientalne potrawy, wyczarowywane w kilka sekund przez kulinarnych wirtuozów, którzy dzięki opanowanej do perfekcji technice nadają wyjątkowego smaku nawet najprostszym daniom – poznaj…
JAPOŃSKIE PIEROŻKI GYOZA W 5 PROSTYCH KROKACH
Jak przygotować pierogi bez wałkowania ciasta na gigantyczny placek? Choć żadna polska gospodyni nie wyobraża sobie wyrabiania pierogów w inny sposób, Japończycy mają na to własną receptę. Sprawdź, cz…
WASABI, CZYLI JAPOŃSKI CHRZAN
Zielonkawa pasta, którą z pewnością kojarzą wszyscy miłośnicy japońskiego sushi, to znany od wieków, niezwykle ostry chrzan wasabi. Jedna z najdroższych i najostrzejszych przypraw świata posiada nie…
RODZAJE JAPOŃSKIEGO SUSHI – 12 NAJBARDZIEJ POPULARNYCH
Sushi to jedna z najbardziej popularnych japońskich potraw. Choć w Polsce nadal pokutuje przekonanie, że jest to po prostu surowa ryba, w japońskim słowniku kulinarnym, pod hasłem sushi znaleźć można…
OMLET PO JAPOŃSKU – TAMAGOYAKI (TAMAGO)
Japoński omlet, podobnie jak jego zachodnie odpowiedniki, to jedno z najprostszych, domowych dań japońskiej kuchni. Ze względu na swój łagodny słodko-słonawy smak, tamagoyaki są lubiane niemal przez…
CIASTECZKA MOCHI – JAPOŃSKIE CIASTKA RYŻOWE
Chcesz zapewnić sobie szczęście w Nowym Roku? Zjedz ciasteczko! Według japońskiej tradycji o noworoczną pomyślność zadbasz zjadając mochi – nadziewane ryżowe kuleczki, symbolizujące długie i…
ONIGIRI CZYLI JAPOŃSKIE KULKI RYŻOWE
Ryż jest dla Japończyków tym, czym chleb dla mieszkańców Europy. Nic więc dziwnego, że w Kraju Kwitnącej Wiśni z ryżu przygotowuje się nawet… kanapki. Onigiri, to nadziewane ryżowe kulki, które…
JAPOŃSKA PIZZA OKONOMIYAKI CZYLI 'SMAŻ, CO CHCESZ'
Podobnie jak Włosi, którzy zmuszeni ubóstwem zaczęli wypiekać drożdżowe placki z pomidorami, tak Japończycy w obliczu kryzysu stworzyli własne „kryzysowe danie”. Mimo, iż Japonia już dawno podniosła…
CURRY Z RYŻEM – JAPOŃSKIE DANIE NARODOWE
Obok tradycyjnego sushi, jednym z narodowych dań Japonii jest… curry z ryżem. Nie, nie – to nie jest pomyłka. Aromat indyjskiej przyprawy zagościł na stałe w codziennym jadłospisie japońskich…
JAK ZROBIĆ JAPOŃSKI MAKARON UDON?
Choć japońska kuchnia kojarzy nam się głównie z ryżem oraz różnymi odmianami sushi, równie ważnym elementem japońskiego menu są azjatyckie makarony. Jednym z nich jest udon, podawany w zupach lub w…
TAKOYAKI - JAPOŃSKA POTRAWA Z OŚMIORNICY
Japońska kuchnia staje się coraz bardziej popularna na całym świecie. Bogactwo smaków i aromatów, wyjątkowe właściwości zdrowotne oraz estetyczna forma podania to tylko niektóre jej zalety. Już chyba …
Masz pytanie związane z konkursem lub chcesz zgłosić problem? Napisz do nas!
* pole obowiązkowe
Uprzejmie informujemy, że dane osobowe podane w powyższym formularzu będą wykorzystane wyłącznie do udzielenia odpowiedzi przez AJINOMOTO POLAND Sp. z o.o. na niniejszą akcję konkursową.
zamknij
zamknij Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.