KUCHNIA JAPOŃSKA

DLACZEGO WARTO JEŚĆ SUSHI?

Japońska kuchnia nie bez powodu zaliczana jest do najzdrowszych na świecie. Niska ilość kalorii, bogactwo substancji odżywczych i witamin, lekkostrawność i niepowtarzalny smak japońskich potraw regularnie podbija serca coraz większej rzeszy fanów kulinarnych podróży. Jednym z najpopularniejszych dań z Kraju Kwitnącej Wiśni jest sushi, często będące pierwszym skojarzeniem z Japonią.

Dlaczego lubimy sushi?

Dlaczego sushi jest smaczne? Unikalna kompozycja ryżu, surowych ryb oraz warzyw, często podawanych w towarzystwie liści wodorostów sprawia, że smak sushi jest niepowtarzalny i trudny do podrobienia. Japończycy niezwykle ważną rolę przywiązują do tego, by w potrawach nie było zbyt dużo przypraw, soli ani pieprzu. Smak sushi przypadł do gustu ogromnej ilości ludzi na całym świecie.

Dlaczego sushi jest zdrowe?

Dania kuchni japońskiej uważane są za jedne z najzdrowszych na świecie. Również sushi jest bogate w wiele substancji odżywczych. Ryż, który jest podstawą dania, to źródło złożonych węglowodanów, wysokiej zawartości białka przy niskiej zawartości tłuszczu, witamin z grupy B oraz mnóstwa składników mineralnych. Ryby, które stanowią element sushi, dostarczają białka, sole mineralne, węglowodany i niską zawartość tłuszczu. Znajdziemy w nich również witaminy z grupy B, witaminę A oraz C, D i E.

Sushi a dieta

Sushi bardzo często jest składnikiem diet, ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych oraz niską ilość kalorii. Choć danie to ma wielu fanów na całym świecie, znajdą się także i jego przeciwnicy, którzy przestrzegają przed nieprawidłowo przygotowanymi rybami oraz mają zastrzeżenia co do świeżości stosowanych w sushi produktach.

Jak więc traktować temat diety z uwzględnieniem sushi, jako jednego z dań? Poznaj garść odpowiedzi na często zadawane pytania:

1. Czy sushi jest kaloryczne? Ryż, ryby i wodorosty, to składniki niskokaloryczne. Kaloryczność sushi mogą zwiększać jedynie dodatki takie jak tłuste sery, awokado czy warzywa lub owoce.

2. Czy sushi jest bezglutenowe? Ryż nie zawiera glutenu, jednak poszczególne składniki sushi mogą zawierać jego nieznaczną ilość (np. sos sojowy, podawany do sushi). Bez problemu przygotować możemy jednak w pełni bezglutenowe sushi, oparte o ryż, ryby czy serek Philadelphia.

3. Czy sushi jest fit? Ze względu na niską kaloryczność i produkty bogate w węglowodany, substancje odżywcze i kwasy omega-3 sushi zaliczyć możemy do tak zwanych produktów z grupy „fit”.

4. Czy sushi jest ciężkostrawne? Sushi jest lekkostrawne, ze względu na zawartość składników łatwo przyswajalnych, również podczas diet.

Japońska kuchnia – przysmak Europejczyków

Japońska kuchnia podbija serca smakoszy z całego świata – w tym Europejczyków. W europejskich miastach znaleźć można mnóstwo restauracji, które oferują nam przysmaki inspirowane kuchnią Kraju Kwitnącej Wiśni. Jedno z ulubionych dań Japończyków – sushi, stało się produktem elitarnym i ekskluzywnym, gdy dotarło do Europy. Obecnie pozwolić na sushi może sobie niemal każdy.

pozostałe ARTYKUŁY